A két év múlva kezdődő új érában, 2021-től 2025-ig évi 175 millió dollárból (50 milliárd forint) kell gazdálkodniuk a Forma-1-es csapatoknak – számolt be a hírről a Motorsport.com. A koncepciót Ross Brawnnal együttműködve Nigel Kerr dolgozta ki, aki korábban a Honda, a Brawn és a Mercedes pénzügyi igazgatója volt.

Erre azért van szükség, mert az utóbbi években drasztikus különbség alakult ki a topistállók és a többi csapat között – nem csak költekezésben, de a teljesítmény szempontjából is, ami értelemszerűen nem tesz jót a sportágnak.

A 175 millió dolláros összeg nem terjed ki a versenyzői fizetésekre, valamint a marketingre és az erőforrásokra áldozott költségekre.

Becslések szerint a három legnagyobb istálló, vagyis a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull évente 220-250 millió dollárt költ, ami jelentős különbség a 175 millióhoz képest.

A szervezők magabiztosak azt illetően, hogy a kiadásokat pontosan nyomon lehet majd követni, sőt a túlköltekezés következményei igencsak súlyosak lehetnek: járhat pénzbüntetéssel vagy pontlevonással is, de adott esetben akár az illető csapatfőnök licenszét is elveheti a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Várhatóan arra kérik majd a csapatokat, hogy már jövőre próbálják magukat tartani az előírt költséglimithez, hogy ne érhesse őket meglepetés 2021-től.