Mióta életbe lépett a dohányreklámokat tiltó szabályozás a Forma-1-ben, a Philip Morris mindenféle trükköt és fortélyt bevet annak érdekében, hogy valahogy megjelenítse termékeit a királykategóriában. A Ferrari autóinak teljes felülete a dohánygyártó óriás kezében van, így a további partnerek megjelenítése a karosszérián is az ő engedélyéhez kötött.

Több mint egy évig tartó folyamat után, a múlt szezon végén a Ferrarin megjelentek a Mission Winnow matricák, amelyek valójában a Phillip Morris “potenciálisan csökkentett kockázatú termékeire” utalnak.

Miközben az idei Ferrarin még nagyobb hangsúlyt kapott a Mission Winnow jelenléte, a McLaren partneri kapcsolatra lépett a British American Tobaccoóval. A dohányipari cég a Better Tomorrow nevű kampányt hirdeti a narancsszínű autókon.

Miután az ausztrál kormány bejelentette, hogy kivizsgálja a hirdetéseket, mindkét csapat visszakozni kényszerült és közölték, hogy a szezonnyitó hétvégén nem lesznek láthatók a kérdéses feliratok. Ugyanakkor világossá tették, hogy azokban az országokban, ahol a reklámszabályok kissé lazábbak, a matricák vissza fognak térni az autókra.

A növekvő aggodalmak miatt, miszerint a Ferrari és a McLaren azon dolgozik, hogy a dohányipari reklámok visszakerüljenek a sportba, Jean Todt, az FIA elnöke elmondta, hogy nincs terv arra vonatkozóan, hogy megtiltsák a dohányreklámokat.

“Sok éve már, hogy tiltott a dohányreklám” – mondta újságíróknak.  “Teljes mértékben támogatjuk a WHO álláspontját” – tette hozzá az Egészségügyi világszervezet csütörtöki nyilatkozatára reagálva, amelyben az felkérte a sportszervezeteket arra, hogy akadályozzák meg dohányipari vállalatok visszatérését a szponzori piacra.

“Nem tudok mást mondani, mint hogy nagyon szoros a kapcsolatunk a WHO-val, és teljes mértékben azonosulni tudunk az ő álláspontjukkal” – tette hozzá Todt.

Chase Carey, a Forma-1 mindenható ura is hasonlóan gondolkodik a szabályozás szükségességéről, mint az FIA-elnök. “Vannak szabályok” – mondta az amerikai. “A csapatokkal és a szponzorokkal úgy dolgozunk együtt, hogy közben tiszteletben tartjuk a létező szabályokat.”