Max Verstappen szép versenyt teljesített az Amerikai Nagydíjon, a 16. helyről a előrekapaszkodva a 3. helyen intették le, ám ezt még a dobogós ceremónia előtt elveszítette, ugyanis Kimi Räikkönen szabálytalan, kanyarátvágásos megelőzése miatt 5 másodperces időbüntetést kapott.

A Red Bull hollandja ezután keményen nyilatkozott, a büntetést természetesen nem érezte igazságosnak, az egyik versenybírót pedig egyenesen leidiótázta, amiért tavaly már a Mexikói Nagydíjon is ellene döntött.

Verstappen ugyan az ausztrál Garry Connellyre gondolt, de a szurkolói az egykori Tyrrell-, Arrows-, Ferrari-, Sauber- és Toyota-pilótát, Mika Salót találták meg. Az 50 éves finn, – Verstappen apjának, Josnak egykori csapattársa – Wikipedia-oldalát perccekkel a büntetés után átszerkesztették.

“Az FIA versenybírójaként a Ferrarit segítette Max Verstapppen megalapozatlan büntetéseivel” – írta valamelyik dühös Verstappe-drukker, amit valaki más viccesen egészített ki: “ami nagyon fájt a holland szurkolóknak, sírtak, mint a kisgyerekek.” Volt erősebb mondat is: “Az utóbbi időben a Ferrari fizeti, hogy független versenybíróként a Ferrari világbajnoki sikerén dolgozzon.”

Még komolyabb, hogy egyes elvakult szurkolók halálos fenyegetésekkel is előálltak:

“Halálos fenyegetéseket is kaptam, főképp Hollandiából. A Wikipédia-szócikk átszerkesztése mókás volt, de a nekem és a többi versenybírónak szánt fenyegetések elfogadhatatlanok. Azzal vádolnak, hogy a Ferrarinak és Kiminek segítettem, jól elfelejtették, hogy Belgiumban Räikkönennek ennél keményebb büntetést adtam” – nyilatkozta a SuomiF1-nek.

Salo Austinban beszélt az idősebb Verstappennel.

“Először nagyon ideges volt, de aztán lehiggadt. Ő is látta, hogy világos ügy volt a büntetés” – mondta a finn.