Az amerikai Liberty Media tavaly szeptember és idén január között vásárolta meg a Forma-1 részvényeinek többségét. Az eladás ugyanakkor nem feltétlenül volt teljesen tiszta ügy, ezért a brit hatóság (Serious Fraud Office) után immár a francia is (Parquet National Financier) nyomoz az ügyben.

A probléma veleje az, hogy az F1-et felügyelő – párizsi központú – Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a korábbi Concorde Agreementet felváltó szerződés aláírásakor 5 millió dollárt plusz 1%-os részvénycsomagot kapott a megegyezésért, amivel eleve összeférhetetlenség keletkezett, hiszen a szabályozó gazdasági érdekeltséghez jutott.

A részvénycsomagot a megegyezés szerint az FIA csak az akkori tulajdonos, a CVC Capital kiszállása után értékesíthette, ami persze pénzügyi ösztönzést jelenthetett a felügyelőszervezetnek, hogy minden további nélkül jóváhagyja a 2016. végi eladást – az FIA részvényei a Liberty érkezése óta 80 millió dollárt érnek.

“Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy minden nyomozás csakis arra juthat, hogy az FIA mindig megfelelően járt el, ezért készen is állunk, hogy mindenkivel együttműködjünk, bármilyen kérdést tisztázzunk az illetékes hatóságokkal” – közölte az FIA még nyáron, amikor az SFO először megpiszkálta a kérdést.