Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel mellett a 2000-es évek második felének generációjának egyik nagy ígérete volt Robert Kubica, azonban a lengyel pilóta a 2011-es téli tesztszezonban elszenvedett súlyos ralibalesete miatt kipottyant a sportágból.

Kubica a felépülése után évekig ralizott, majd F1-es szimulátoron, a DTM-ben és a WEC-ben és a GP3-ban is tesztelt, a héten pedig – egyéves felkészülést követően – a Renault meghívására Valenciában vezetett egy 2012-es Forma-1-es autót. Az egy napba sűrített versenyhétve-szimuláción 115 kört tett meg.

A brit Sky Sportsnak adott interjújában a 32 éves lengyel azt mondta, komolyabb programot is teljesítene, akár a visszatéréssel is megpróbálkozna:

“Hogy őszinte legyek, úgy örültem, mint egy kisgyerek. Különleges érzés volt vezetni, másrészt viszont gyorsan felvettem a fonalat, újra a régi F1-es formámban voltam. Jól éreztem magam és olyan volt, mint ha hazatértem volna.”

“Ez egy új kezdet számomra. Nem tudom, mit hoz a jövő, de egyértelműen nagyon jó érzés tudni, hogy egy ilyen nehéz időszak után képes vagyok F1-es autót vezetni, hogy fogyatékosságaim ellenére jó tempót tudok hozni egy teljes versenytávon. Büszke és boldog vagyok. Természetesen ez után szeretnék megint tesztelni, de ez nem igazán rajtam múlik. Én csak dolgozom tovább, és remélhetőleg lépésről lépésre haladva újabb esélyt kaphatok, talán akár a valódi visszatérésre is.”