Ahogy a Vezess is megírta, Fernando Alonsót a vasárnapi kiesése ellenére az Indy 500 idei újoncának választották.

A díjat a sajtó képviselői több szempontot figyelembe véve ítélik oda az adott pilótának, egyenlő arányban számít a versenyzői tudás, a sportszerűség, a futamot megelőző egy hónapban mutatott magatartás, nyitottság és az Indy 500-on elért eredmény.

Összességében nem meglepő tehát, hogy a 179. körben történt kiesés után a 24. helyen rangsorolt Alonso lett a befutó, de a versenyen a 3. helyet hozó ifjonc, Ed Jones csapatfőnöke, Dale Coyne nem ért egyet a végeredménnyel:

“Ki voksol ezeken a szavazásokon? Én figyeltem a rádió- és tévéadásokat, mindenütt arról beszéltek, hogy Ed megérdemelte, ő kapja a díjat. Alonso komoly érdeklődést generált az Indycar számára, ezért hálásak lehetünk neki, de ez itt az Indianapolis 500 és nem a Marketing 500!”

“Ha Ed a top10-en kívül zárt volna, Alonso meg a 24., nem lennék mérges, de Ed a harmadik lett, Európában ez dobogós helyezés. Ednek legalábbis megosztva kijárna a díj. Nézzük csak, hogyan szerepelt: több napon is gyorsabb volt Alonsónál, a keddi edzésen, szerdán nem ment, vasárnap a szabadedzésen első volt, a hétfői, teletankos napon második, akkor két mérfölddel gyorsabb volt nála. Edé lett a futam 5. leggyorsabb köre, Alonso a 13. volt ebben. Ednek a mezőny legvégéről kellett előrekapaszkodnia, miután a Dixon-balesetben törmelékre futott” – érvelt Coyne.

“Nem akarok én semmit elvenni Alonsótól, nagyszerű munkát végzett, de Ed Jonesnak még a futamgyőzelemre is reális esélye volt, végül 3. lett. Ilyen teljesítmény alapján neki járt volna az újoncdíj.”

Nem példátlan egyébként, hogy megosztva adják ki az elismerést, a 2002-es Indy 500 után két pilóta együtt kapta meg a kitüntetést.