Bár alig öt nappal a győzelem után bejelentette visszavonulását, a 2016-os Forma-1-es világbajnoki címet már senki sem veheti el Nico Rosbergtől. A csapattárs Lewis Hamiltonnal vívott egész éves küzdelem végén a német csúcsra ért, az eredményt pedig most díjjal is elismerték.

Rosberg a sportvilág Oscarjának számító Laureust kapta meg “az év áttörése” kategóriában. “Ellenfelei” a 2016-es foci-Eb-s szereplésért jelölt izlandi válogatott, az olimpiai bajnok fidzsi rögbiválogatott, a Premiere Leauge-bajnok Leicester, az olimpiai bajnok, 400 méteren világrekorder rövidtávfutó, Wayde van Niekerk és tavaly Rióban 10 ezer méteren új világrekordot futó Almaz Ayana voltak.

Egy kis szépséghibája azért van a dolognak: a Laureus alapítója a Mercedes anyacége, a Daimler, Rosberg maga pedig – épp emiatt – a Laureus nagykövete volt már a díjazás előtt.

A 2000 óta kiosztott díjat Forma-1-esként eddig Michael Schumacher (2002 és 2004), valamint Sebastian Vettel (2014) kapta meg. Lewis Hamilton 2008-ban a Rosbergével megegyező kategóriában nyert, míg a háromszoros világbajnok legenda, az elmúlt években a Mercedes-csapat elnökeként dolgozó Niki Lauda tavaly életműdíjat vehetett át.