Fernando Alonso számára minden bizonnyal most jött el az idény legfájdalmasabb hétvégéje, hiszen a tavalyig a Ferrarinál versenyző, de idén a versenyképtelen McLaren-Hondában ülő spanyol már az első szakaszban búcsúzott az Olasz Nagydíj időmérőjén, miközben a maranellói csapat pilótái Lewis Hamilton mögött a 2-3. helyet hozták a tifosik előtt.
A kétszeres világbajnok a kvalifikáció után csűrte-csavarta a valóságot, amikor arról kérdezték, örül-e a Ferrari monza sikerének:


“A jó teljesítmény csak viszonylagos, attól függ, ki a mérce. Hozzánk képest remekelnek, de az együtt töltött öt évünkhöz képest nincs változás. Néhány idényben még vezettük is a bajnokságot az Olasz Nagydíj idején, most viszont csak harmadik a csapat (sic!), 100 ponttal vannak lemaradva a Mercedes mögött. Gratulálok a csapatnak, de úgy gondolom, hogy a Ferrari nem örülhet ennek” – mondta a tényeket nagyvonalúan kezelve, hiszen a Ferrari lazán a második a konstruktőri versenyben a Williams előtt, a hátrányuk viszont nem kevesebb mint 184 pont a Mercedeshez képest.
Alonso a 17. időt autózta a kvalifikáción, amire nyilván sem ő, sem a McLaren-Honda nem lehet büszke, a kétszeres bajnok sem tudott szépíteni a helyzeten, elsősorban a motorszállítót hibáztatta:
Alonso: A Ferrari sem örülhet! 3


“Sok mindenen dolgozunk, sok területen kell még javulnunk, de egy olyan pályán, ahol csak hat kanyar van, és a GPS szerint mindegyikben 3-3 tizedet veszítünk, az egyeneseken kellene behozni a három másodperces hátrány maradékát. Az egyeneseken viszont hiába nyomjuk tövig a gázt, nem sokat tehetünk, a motorerő hiánya az ilyen pályákon még hangsúlyosabb.”
“De az is mindegy lett volna, ha továbbjutunk a Q2-be, nem mentünk volna ki, mert nem maradt elég gumink. Ugyanaz volt, mint Spában: egy kör a Q1-ben, hogy kiderüljön, milyen  viselkedésre számíthatunk az autótól a versenyen, és ennyi.”