A Honda a nyári szünetet követő első futamra, a Belga Nagydíjra fejlesztett erőforrással érkezett, Fernando Alonso és Jenson Button autóiban kétszer is motort cseréltek Spában, ám nagy előrelépést nem hozott a frissítés.
Alonso azt mondta, “nincs nagy különbség” az új és a Hungaroringen őt az 5. helyig juttató régi erőforrás között.


“Manapság az F1-ben nincsenek nagy ugrások. Pár plusz lóerővel persze gyorsabbnak érződik az autó, de nagy lemaradás esetén ez sosem elég. Helyrerázzuk majd a dolgokat, de ez egy lassú és sajnos fájdalmas folyamat, azonban együtt, közösen csináljuk végig.”
A jövő hétvégén következő Olasz Nagydíjtól sem vár sokat a spanyol: “A jelenlegi helyzetben nem lesz könnyű. Remélhetőleg megtudunk ezt-azt, de a pálya jellege miatt Monza ugyanúgy nehéz lesz, mint Spa.” 
A kétszeres világbajnok hangsúlyozza, hogy az eddigi eredmények – két pontszerzés 11 forduló alatt – nem ábrándították ki:
F1: Alonso újabb fájdalmas hétvégére készül 3


“Két módon lehet megközelíteni ezt: lehet optimistán, a csapattal együtt dolgozni a lehető leghamarabbi megoldáson, vagy pesszimistán azt gondolni, hogy semmi értelme az egésznek. Nem hiszem, hogy az utóbbi a végcél, tehát folytatjuk a munkát. Folyamatos a javulás, sajnos egyszerűen csak nem nagyon látszik az olyan, motorerőt jutalmazó pályákon, mint Spa és Monza.”
“Nehéz időszakunk van, de a csapatnál megvan a szükséges tapasztalat, hogy a lehető leghamarabb túl legyünk rajta, elégedett vagyok a fejlődéssel. Igen, talán túl mélyről indultunk, kicsit felkészületlenül, de szerintem a jó irányba tartunk. Magyarországon nagyjából végig a top10-ben voltunk, remélhetőleg Szingapúrban és az utána következő futamokon is hasonlót látunk majd. Szerintem egészen más lesz a kép a további versenyeken.”