A 2015-re összeállt McLaren-Honda minden elvárást messze alulmúlva teljesít, és bár gőzerővel dolgoznak a javuláson, a fejlesztési ütem nem igazán haladja meg a riválisokét, így a lemaradásuk nem csökken számottevően az élmezőnyhöz képest.
A Forma-1-be hat év kihagyás után visszatért japán gyártónál már bevallották, hogy alulbecsülték a kihívást, de úgy tűnik, lassan kezd elegük lenni abból, hogy nekik jutott a bűnbak szerepe. A Honda F1-es főnöke, Arai Jaszuhisza arra hívta fel a figyelmet, hogy a kasztni sem valami jó.


“Az autó sem a mechanikai, sem az aerodinamikai tapadás terén nem a legjobb. A Red Bullhoz képest még mindig óriási a különbség” – mondta a spanyol El Confidencialnak a GPS-en gyűjtött adatokra hivatkozva.
A McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier is elismeri, hogy az MP4-30-as nem egy mestermű:
“A Honda javára legyen mondva, hogy bár a kasztnink jobb az előző évinél, de nem a mezőny legjobbja. Az autónknak túl nagy a légellenállása, kell még javítani itt-ott.”
A McLaren a 2012-es szezonzáró óta nem nyert futamot, 2013-ra és 2014-re is versenyképtelen kasztnival álltak elő, a tavalyi évben különösen egyértelmű volt ez, hiszen akkor még a gyári csapat autójában taroló Mercedes-erőforrás dolgozott a kasztniban, Buttonéknak viszont a pontszerzés is kihívást jelentett időnként.