A McLarennél a Belga Nagydíj hétvégéjén kétszer is motort cseréltek mindkét autóban, így Fernando Alonso és Jenson Button együttesen 105 helyes hátrasorolással a tarsolyában a rajtrács végéről kezdte a versenyt.
A McLaren-Hondák a futamon csak a Manorokkal és a Sauberekkel csatáztak időnként, végül körhátrányban, csak a két Manor-pilótát megelőzve a 13-14. helyen értek be. Alonso ehhez képest a legjobb belgiumi futamáról beszélt: 


“Talán ez volt a legjobb spái versenyem, ez az igazság. Bár a végeredményem nem a legjobb, 40 másodperccel vertem Buttont, aki három évvel ezelőtt ugyanitt a pole-ból rajtolva győzött. 44 körön ez majdnem egy másodperc körönként ugyanazzal az autóval, ezt bármikor aláírom” – nyilatkozta.
“A verseny jobban alakult, mint gondoltam, az autó jó volt a futam alatt. Erős volt a szél, aggódtunk emiatt, de az autó jól vezethető volt. Csak az egyenesekben hiányzott a motorerő.”
Lehet, hogy a nyilatkozat idején Alonso még nem tudott róla, de Button megverése azért nem volt akkora bravúr, ugyanis az angol versenyző McLarenjében elszállt az akkumulátor, nem működött rendesen az energia-visszanyerő rendszer.
Alonso: A legjobb spái futamom 3


“Nem ment rendeltetésszerűen az energia-visszanyerés és -felhasználás, az F1-es autók pedig nem mennek valami gyorsan az elektromotor nélkül. 160-180 lóerő hátrányban voltam, elég megalázó volt a mezőny végén kóvályogni. De amikor leköröztek a többiek, legalább közelről figyelhettem a csatáikat” – magyarázta a 2009-es világbajnok.