F1: Józan és bölcs döntést hozott a Ferrari Kimivel 2

A Ferrari szerdán jelentette be, hogy Kimi Räikkönen újabb egy évig a csapatnál marad, 2016-ban is a finn lesz Sebastian Vettel csapattársa. Hónapokig tartó spekulációk értek véget a bejelentéssel, amelynek hátteréről valószínűleg csak találgatni lehet majd. 
Könnyen elképzelhető, hogy a maradásért cserébe Räikkönen belement a fizetése csökkentésébe is, erre Mika Salo is utalt.
“A Ferrari józan és bölcs döntést hozott” – mondta Salo, aki korábban szintén versenyzett a Ferrarinál. “Nem volt Kiminél jobb opció a piacon.”
Salo szerint az elmúlt hetek intenzív tárgyalásokkal teltek. “Annyi biztos, hogy Kimi opciója egy hónappal ezelőtt lejárt. Ennél többet valószínűleg sose fogunk tudni, miről egyeztek meg.”
“Ami ellenben biztos, hogy az összes spekuláció teljesen értelmetlen volt. Ha egy kapcsolat működik, akkor az folytatódni fog.”
Räikkönen sorsának rendeződése azt is jelenti, hogy a pilótapiac valószínűleg beáll, nem lesz nagy mozgás 2016-ban. Az Auto, Motor und Sport ugyanakkor úgy tudja, hogy eleve nem a finn pilóta volt a kulcs, a Renault döntésén annál több múlik.
Ha a Renault gyári csapatként átveszi a Lotust, Pastor Maldonado és a PDVSA-féle szponzori háttér feleslegessé válik, így a venezuelai a Force Indiánál köthet ki.
Ebben az esetben Nico Hülkenbergnek kell továbbállnia, aki a Haas ajánlatát elfogadva beül az új csapathoz egy évre, hogy 2017-ben a Ferrari versenyzője lehessen.