Amióta világossá vált, hogy a Forma-1-be idén visszatért Honda borzalmasan elszúrta az erőforrását, az ennek a levét ivó McLarennél a rivális gyártóktól – Mercedes, Ferrari – való fejvadászatra biztatják a japánokat, hogy felgyorsuljon a fejlesztés. A csapat természetesen a saját, wokingi szakemberei és erőforrásai használatát is felajánlotta, de a Honda sem az előbbiből, sem az utóbbiból nem kér.


“Nagyon szép ötlet, de szerintem nagyon nehéz lenne a Ferraritól vagy a Mercedestől mérnököt igazolni. Például nehéz lenne számukra egy teljesen más kulturális környezetben, más eszközökkel, más szimulációs technikákkal, más mindennel dolgozni. Hiába magasan képzettek, túl sokáig tartana, hogy beletanuljanak a munkamódszereinkbe” – mondta az Autosportnak Arai Jaszuhisza, a Honda F1-es projektjének főnöke.
“Ugyanakkor a Hondánál elvárjuk, hogy a munkatársaink hosszú távon dolgozzanak velünk, szóval az nehéz lenne, hogy valaki hat hónapra beugrik. Ez nem így működik nálunk” – tette hozzá.
Arai ugyanígy elutasítja a házon belüli, mclarenes segítséget:
“Volt szó az erőforrások megosztásáról, de ugyan mind a motor, mind a kasztni igen fontos terület, nagy a különbség közöttük. Az nem fog működni, ha az autós területről átjön pár mérnök a motorfejlesztéshez, és az is nehéz lenne, ha mi mennénk a McLarenhez. Egyszerűen csak ki kell találnunk, hogyan működjünk együtt, alaposan át kell beszélni az elképzeléseket, meg kell vizsgálnunk a különböző lehetőségeket, hogyan oldjuk meg a problémákat.”