A Forma-1-be idén visszatért Hondával keservesen küszködő McLarennél kezd fogyni a türelem, az elmúlt napokban a versenyfőnök Eric Boullier, majd a cégvezér Ron Dennis is a japán gyártóra mutogatott a versenyképtelenség miatt. Azt pletykálják, hogy azért is orrolnak a Hondára, mert a japánok nem hajlandók élni a McLaren technikai hátterével és erőforrásaival. 


A Honda F1-es projektjét vezető Arai Jaszuhisza a brazil Globónak nyilatkozott, azt állította, nem romlott meg a kapcsolat a McLarennel.
“A 80-as években hatalmas közös sikereink voltak, ami kölcsönös bizalmat ad. Természetesen nyomás alatt állunk, javulnunk kell, de ezt közösen is beszéljük meg. Néha előfordul, hogy mi és a csapat különböző megoldásokra jutunk, de ez normális az ilyen partnerségekben.”
“Már most is együttműködünk a McLaren Applied Technologiesszel. Az iránymutatásunk alapján ők fejlesztették az erőforrás szoftverrendszerét, és jó munkát végeztek. Műszaki segítségre viszont nincs szükségünk a McLarentől. A tanácsokat természetesen szívesen vesszük, de nem kellenek külső technikai megoldások a projektünkbe.”
F1: Most Belgiumra ígér javulást a Honda 3


A Globo szakírója, Livio Oricchio szerint a McLaren-vezér Dennis azt szeretné, ha a Honda menesztené Arait, és helyére mást állítanának az F1-es projekt élére. A japán szakember így válaszolt a felvetésre:
“Én a cég vezetése és a japán sajtó irányából érzem a nyomást. De nem hiszem, hogy egy másik főnökkel hirtelen mások lennének az eredmények. Bírom a Honda és a McLaren vezetésének bizalmát is, mindenki azon gondolkodik, hogyan javítsunk a helyzeten, engem is ez foglalkoztat minden egyes nap.”
A kérdésre, hogy mégis mikor lesznek kézzelfogható eredményei a munkának, Arai a nyári szünetet követő időszakot jelölte ki:
“Hamarosan, megígérem! Az idény második felében. Reményeim szerint már Spától. Úgy gondolom, hogy már letettük a fejlesztések alapjait, a tervek szerint, lépésről lépésre haladunk előre. Hozzuk a kitűzött célokat. Rendben, tudom, hogy az eredmények nem egyeznek a szurkolók elvárásaival, de tudjuk, mit csinálunk, csak adjanak még egy kis időt. Higgyenek nekem, az idény második fele jobb lesz!”