Rég volt már, hogy beszaladt valaki Forma-1-es edzés vagy futam közben az aszfaltcsíkra, de a 2015-ös Kína Nagydíj második szabadedzésén újra megtörtént. Erről pedig Palik László egyik emlékezetes monológja jutott eszünkbe.
Az évszám 2003, a helyszín pedig Silverstone és “nem lesz több Angol Nagydíj”. Aztán mégis lett…
A legdurvább ilyen jellegű baleset az 1977-es Dél-Afrikai Nagydíjon történt. A hétvégét kiváló edzéseredményekkel kezdő Shadow-versenyző, a brit Tom Pryce a futamot rosszul kezdte, a mezőny végére esett vissza, de fokozatosan kapaszkodott előre.
A mezőny sűrűjében járt, amikor csapattársa, az olasz Renzo Zorzi a célegyenesben a pálya szélére húzódott, ugyanis az autójában meghibásodott az üzemanyagrendszer, és a benzin a motorra kerülve lángra is kapott. Zorzi autójához két marshal – mint később kiderült, engedély nélkül – akart átfutni a célegyenesen. Az első még épp átjutott, és az előbb haladó Hans-Joachim Stuck még a második férfit, a 19 éves Jensen van Vuurent is el tudta kerülni, de a szorosan mögötte jövő Pryce-nak erre már esélye sem volt.
Videofelvétel is van az esetről, de annyira durva, hogy tényleg csakis erős idegzetűek kattintsanak!
Pryce kb. 270 km/órás sebességnél ütötte el van Vuurent, az általa cipelt, nagyjából 20 kg-os tűzoltókészülék pedig fejen találta a pilótát, összezúzva és felfelé mozdítva a sisakot, amelynek pántja félig-meddig lefejezte a versenyzőt. Pryce és a marshal is szörnyethalt, az utóbbi teste az azonosíthatatlanságig összeroncsolódott.