A fényes múlt alapján a 2015-re újra összeállt McLaren-Honda páros teljesítményét mindenki kíváncsian figyelte, de a téli tesztek és a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj igen kiábrándító képet festett.
A többi motorgyártóhoz képest egy éves késéssel belépett Honda egyelőre a 1,6 literes turbós V6-os hibrid gyermekbetegségeit igyekszik kikúrálni, az általános vélemény szerint 2-3 évig is eltarthat, mire igazán ütőképes lesz a csomag.


A Honda Forma-1-es főnöke, Arai Jaszuhisza a gyenge kezdés ellenére viszont még mindig reméli, hogy 2015-ben összejöhet egy futamgyőzelem.
“Hogy mikor győzhetünk? Természetesen még az idei évben szeretnénk! A téli teszteken számos, váratlan problémánk akadt, de a célokon nem módosítunk. A teszteken sok baj volt, nem sikerült elérni az első célt (azaz a megbízható, kiforrott motort – a szerk.), de keményen dolgozunk, a célokon nem változtatunk. Az idei futamgyőzelem a cél” – idézte az Autosport a japán szakembert.
A Mercedesnek, a Ferrarinak és a Renault-nak tavaly hasznos volt, hogy több csapat több autójából gyűjthettek adatokat az új erőforrásokról, de a Honda-főnök szerint nekik elég a McLaren.
“Szerintem nem kellene több csapat, mi a McLarennel dolgozunk, velük alkotunk egy csapatot. Már most is elég adtunk van ahhoz, hogy jó irányba menjünk a fejlesztésekkel. Ha más csapatnak is szállítanánk, az onnan érkező adatoknak akkor sem látnánk hasznát. A McLaren tapasztalata nagy segítség, a két világbajnok versenyző (Fernando Alonso és Jenson Button) pedig nagyon jó információkat ad.”
F1: A Honda még futamot nyerne idén 3


Arai a brit szaklapnak megismételte, hogy 2016-tól nyitottak lennének további partnerekre is, de egyáltalán nem fontos ez számukra.
“Egyelőre egyetlen más csapat sem keresett meg minket, de ha történik ilyesmi, akkor természetesen megfontolhatjuk. De egyelőre semmi, a McLarennel állunk szövetségben. Nincs ellenünkre több csapatnak is motort adni, de mi nem keressük a lehetőséget erre. Mi nem így dolgozunk, nem ez a célunk.”
Kérdés, hogy a Renault-val a válás felé haladó Red Bullt fogadná-e a Honda, ha odáig fajulnak a dolgok, vagy a “gyári” csapatnak tekintett McLaren mellé nem akarnának egy élcsapatot.