A bajnoki küzdelem elnyújtására idén a Forma-1 záró futamán, Abu-Dzabiban kétszeres pontokat osztanak majd a befutóknak. 


Az augusztus végén még inkább favoritnak látszó Nico Rosberg mostanra 17 pontos hátrányba került a lendületben lévő Lewis Hamiltonnal szemben, így a német már rá is érzett az amúgy egyöntetű elutasításnak “örvendő” újítás ízére.
“Nem adom fel a bajnoki küzdelmet, egészen addig hajtok, amíg Abu-Dzabiban le nem intik a versenyt. Imádom ezt az új szabályt!” – mondta a SID hírügynökségnek.
Rosberg nagyjából egyedül van a véleményével, ugyanis még a saját főnöke, a Mercedes-csapat címzetes elnökeként dolgozó Niki Lauda is “hülyeségnek” tartja a dupla pontokat.
“Úgy gondolom, hogy a verseny normálisan zajlik majd Abu-Dzabiig, aztán ott, a hülye duplapontos szabály miatt, amit én ki nem állhatok, mert hiába versenyez valaki tökéletesen egész évben, egy defekt miatt elszállhat minden, szóval Abu-Dzabiban izgalmas lesz a futam, mert ott dől el minden” – mondta nem olyan rég a háromszoros világbajnok. 


A szintén háromszoros bajnok Sir Jackie Stewart is az ellenzők közé tartozik:
“Én nem támogatom. Szerintem nem kellene ez a szabály. A versenynek tisztának kellene maradnia, szerintem ez semmit nem tesz hozzá az idényhez. Én azt szeretném látni, ha tiszta keretek között dőlne el a világbajnokság, azaz egyféle pontrendszerrel.”
A duplapontos szezonzáró miatt lehetséges, hogy Hamilton 11 futamot nyerjen – jelenleg kilencnél tart -, Rosberg pedig akár öt győzelemmel elvigye a címet,ha az angolnál beüt valami. Az F1-ben és motorkerékpáron is világbajnoki címet szerző John Surtees így látja a helyzetet:


“Nem valami jó helyzet ez. Olcsó trükk, nekem cseppet sem tetszik. Szerintem sem a versenyzők, sem a csapatok szempontjából nem fair, de számolni kell majd ezzel a tényezővel. Így aztán még egyáltalán nem írnám le Nicót, hiszen intelligens versenyző, még ha mostanában hibázott is néha.” 
“Lewis azonban mintha lenyugodott volna az utóbbi időben. A korábbi nyilatkozatai, tettei néha ellene dolgoztak, de örömmel látom, hogy mostanra összeszedettebb, jobb a tartása.” 
A sokak által a legnagyszerűbb, de bajnoki címet nem szerző F1-esnek tartott Sir Stirling Moss szerint is Hamilton a favorit, de a szezonzáró mindent boríthat:
 
“Nagyon élveztem az idei versenyeket, nagyon jók voltak a futamok. Nem kérdéses, hogy a győzelemhez először is Mercedes-motor kell, aztán pedig Lewis. Lewis nagyon gyors, ügyes versenyző, jó úton halad a második bajnoki címe felé. De nagyon nem tetszik a duplapontos idényzáró, szerintem elég nagy hülyeség.”