Sebastian Vettelnek nem sikerült túl jól a Japán Nagydíj időmérő edzése, csapattársától, Daniel Ricciardótól jócskán elmaradva csak a kilencedik lett. A német mentségére szólhat, hogy egyrészt nem minden nap jelenti be valaki, hogy elhagyja azt a csapatot, ahol eddigi összes vb-címét nyerte, másrészt a harmadik szabadedzésen turbóhiba miatt csak néhány kört tudott megtenni.


“Ma nem voltam igazán elégedett” – mondta az időmérőről Vettel. “Elvesztegettünk némi időt délelőtt, a kanyarokban, amelyeket általában imádok, nem tudtam kihozni az autóból, amit szerettem volna. Esélyünk azért még van, mert a verseny minden bizonnyal esős lesz.”

Ennél azonban mindenkit sokkal jobban érdekelt, hogy mi van a távozással és a Ferrarival: “Jelenleg semmit nem tudok megerősíteni, nem mondhatok sokat. De hamarosan minden kiderül. A Red Bull-lal töltött ennyi közös év után nehéz volt meghozni a távozásról szóló döntést.”

“Továbbra is nagyon élvezem, amit csinálok, de néha az életben szükség van valami újra. Nem most kerestek meg először, de úgy éreztem, most tökéletes az időzítés. Nem azért távozom, mert nem szeretem a csapatot vagy az itteni embereket, nem menekülök semmi elől. De a belső hang, amely arra biztatott, hogy vágjak bele valami újba, mindennél erősebb volt.”

“Nem ez volt életem legkönnyebb döntése, de az embernek néha muszáj a szívére hallgatnia. A Red Bull nem tett semmi rosszat, barátként válunk el, ez az egész még csak nem is az eredményekről szól, bár azok tényleg nem úgy alakultak, ahogyan vártuk.”

“Nem szegtem meg a szerződésemet, lojális vagyok a csapathoz. Ahogy mondtam, vannak pillanatok az életben, amikor valami újat kell csinálni, most itt volt a lehetőség, és megragadtam.”

A Japánban hatodik helyről induló Daniel Ricciardót is meglepte, hogy jövőre Vettel helyett Danyiil Kvjat lesz a csapattársa. Az ausztrál ugyanakkor megérti Vettelt. “Sok pletyka volt az elmúlt hónapokban, és a magam részéről nem is zártam ki semmit. Most minden hivatalos, Seb megy és Danyiil jön – ez két elég nagy változás” – mondta Ricciardo.

“Csak szombat reggel értesültem Sebastian döntéséről. Azt gondolom, hogy Seb valóban elvégezte itt a munkáját, itt volt az ideje a továbblépésnek. Örülök, hogy legalább egy évig versenyezhettem mellette, és elleshettem, hogyan dolgozik. A hozzáállásáról sokat hallottam a szezon előtt. Most elmegy, de az én karrieremnek is jót tett, hogy Sebastian ellen versenyezhettem. Ez egy jó év volt.”

“Most Danyiil lesz az újonc, és nem én. Arra számítok, hogy gyors lesz.”