Mostanra unásig ismételt tény, hogy a Phanfone nevű tájfun Japán felé tart, a hétvégén éri el a szigetországot vagy annak környékét. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nyitott lett volna a verseny szombati megrendezésére, de ez a lehetőség lekerült az asztalról.


Pedig a Forma-1 hivatalos meteorológiai szolgáltatója, az Ubimet szakértője elég sötét képet festett pénteken:
“A Phanfone tájfun egyre komolyabban fenyegeti Japánt. Ismétlődő, nagy esőzések várhatók. Vasárnap folyamatosan eshet, esetleges rövid száraz szakaszokkal, dél után azonban egyre valószínűbb a jelentős csapadék. A tájfun középpontja hétfő reggel vonul el a közelben, széleskörű forgalmi zavarokat, anyagi károkat és esetleg személyi sérüléseket okozva.”
“A Phanfone valószínűleg Szuzkától délkeletre vonul el, de egyes modellek szerint a vihar központja közvetlenül a pályán is átvonulhat. Azonban hétfőn mindkét, de különösen a második esetben súlyos károkra kell számítani.”


A Japán Nagydíj vasárnap helyi idő szerint 15 órakor rajtolna, amikor elvileg már komoly felhőszakadás tombolhat, ami egyre csak erősödik majd. 
A csapatoknak a leintés után, vasárnap este, hétfő reggel, azaz a legnagyobb viharban kellene összepakolniuk, hogy aztán hétfőn elrepüljenek Szocsiba, az F1 történetének első Orosz Nagydíjára. Az Ubimet figyelmeztetett, hogy ez a menetrend csakis az időjárás jóindulata mellett tartható.
A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t nem hatják meg az előrejelzések, ragaszkodik a Japán Nagydíjhoz és Szocsihoz is – nyilatkozta a Forbesnak pénteken Londonban(!).


“Semmit nem mozdítok semerre! Pillanatnyilag nincs változás. A csapatok akkor is versenyezni fognak, ha esik. Senki nem tudja előre, milyen lesz az időjárás – pár perce beszéltem valakivel (Szuzukából), azt mondta, hogy szép az idő. Csütörtökön esett, de amúgy minden rendben. Lehet, hogy (vasárnap) lesz valami vihar. A csapatok általában 10 percre előre szeretnék tudni az időjárást, de még az se megy” – magyarázta a kisember.