Hosszú szünettel kezdődött a 2014-es Forma-1-es világbajnokság 9. versenye, a Brit Nagydíj Silverstone-ban, miután az első körben Kimi Räikkönen komoly balesetet szenvedett.

A rajtnál Nico Rosberg simán ment el, Sebastian Vettel beragadt, a két McLaren, majd Lewis Hamilton is megelőzte. A két Ferrari és a két Williams szombaton a Q1-ben búcsúzott, majd a büntetések miatt pár helyet előrébb lépve a középmezőny sűrűjéből kezdett.

A középmezőnyben csatázva Räikkönen nagy balesetet szenvedett, a Wellington egyenesen kiszaladt a pályáról, a visszatérésnél a Ferrarit megdobta az aszfalt és fű találkozása, az autó kitört, a jobb oldali korlátnak csapódott, majd visszapördült a pályára. Kobajasi Kamui épp csak elkerülte a roncsot, a rajtnál beragadó Felipe Massa pedig gyors reakcióval igyekezett minimalizálni az ütközést.

A biztonsági autót azonnal beküldték, majd piros zászlóval meg is szakították a futamot. Räikkönen képes volt kikászálódni a roncsból, az orvosi autó elvitte. A finn pilóta 47 G-s lassulást szenvedett el, a lábát fájlalta és bicegett.

A Ferrari hivatalos közleménye szerint a finn világbajnok bokája sérült meg, de nincs komolyabb baja a versenyzőnek. A Ferrari Twitter oldala szerint Räikkönen első kérdése az volt a rádión, hogy: “Felipe jól van?”. A csapat kicsit később hozzátette, hogy a versenyző alapvetően jól van, csak a térdét és a bokáját ütötte meg, úgy tűnik, törésről nincs szó. 

F1: Óriásit bukott Räikkönen 1
F1: Óriásit bukott Räikkönen 2

F1: Óriásit bukott Räikkönen

F1: Óriásit bukott Räikkönen

F1: Óriásit bukott Räikkönen 37
F1: Óriásit bukott Räikkönen 38
F1: Óriásit bukott Räikkönen 39
F1: Óriásit bukott Räikkönen 40
F1: Óriásit bukott Räikkönen 41
F1: Óriásit bukott Räikkönen 42
F1: Óriásit bukott Räikkönen 43
F1: Óriásit bukott Räikkönen 44
F1: Óriásit bukott Räikkönen 45
F1: Óriásit bukott Räikkönen 46
F1: Óriásit bukott Räikkönen 47
F1: Óriásit bukott Räikkönen 48
F1: Óriásit bukott Räikkönen 49
F1: Óriásit bukott Räikkönen 50
F1: Óriásit bukott Räikkönen 51
F1: Óriásit bukott Räikkönen 52
F1: Óriásit bukott Räikkönen 53
F1: Óriásit bukott Räikkönen 54
F1: Óriásit bukott Räikkönen 55
F1: Óriásit bukott Räikkönen 56
F1: Óriásit bukott Räikkönen 57
F1: Óriásit bukott Räikkönen 58
F1: Óriásit bukott Räikkönen 59
F1: Óriásit bukott Räikkönen 60
F1: Óriásit bukott Räikkönen 61
F1: Óriásit bukott Räikkönen 62
F1: Óriásit bukott Räikkönen 63
F1: Óriásit bukott Räikkönen 64
F1: Óriásit bukott Räikkönen 65
F1: Óriásit bukott Räikkönen 66
F1: Óriásit bukott Räikkönen 67
F1: Óriásit bukott Räikkönen 68
F1: Óriásit bukott Räikkönen 69
F1: Óriásit bukott Räikkönen 70
Fotó megosztása:
F1: Óriásit bukott Räikkönen 71


Kobajasi felállt az új rajtrácsra, Massa pedig a bokszba hajtott, ahol javítani kezdték a megsérült Williamst. A szalagkorlát javításáig nem indul újra a futam, a rajt a biztonság autó felvezetésével zajlik majd.

“Rendben vagyok, remélem, Kimi is” – mondta Massa, mielőtt még nem érkeztek meg a jó hírek a finnről. “Nem láttam, hogy önerőből szállt volna ki, remélem, igen, mert elég kemény baleset volt. A rajtom nagyon rossz volt: a kuplung nem működött, az autó nem mozdult, úgyhogy felkapcsoltam másodikba, hogy kiderüljön, teljesen tropa-e. Végül megindult, de utolsó voltam.”
“A 4-es kanyar kijáratában két autót előztem, aztán az egyenesben hirtelen megláttam, hogy Kimi balesetezett. Jobbra kormányoztam, de a hátsó kerékkel így is eltaláltam. Sajnos, az autó nagyon megsérült, kár érte, de ez egy ilyen hétvége volt nekem. Gond volt az első szabadedzésen, aztán az időmérőn, és végül itt a versenyen is.”
A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda kritikusan beszélt: “Hála istennek, hogy Kimi jól van, de miért kellett visszamennie úgy a pályára? Ha kicsit óvatosabban csinálja, nem lett volna baj” – mondta a háromszoros bajnok, hozzátéve, hogy szerinte a megszakítás is szükségtelen volt, mert “senki nem nem ütközött volna a szalagkorlátnak pontosan ugyanott.” 
Räikkönen a baleset után egy órával visszatért a paddockba, majd fél órával később elhagyta a pályát.

Nem először bukott a Forma-1-ben Kimi Räikkönen, az alábbi videókon, néhány ilyen eseményt elevenítünk fel.