Bár akad olyan technikai sport, ahol értékelhető eredményeket tudnak felmutatni női versenyzők, a Forma-1 nem szerepel ezen a listán. A sorozat életre hívása óta összesen öt hölgy indulhatott versenyhétvégén, ebből ketten tudták kvalifikálni magukat a futamra.

Az olasz Lella Lombardi eddig a legsikeresebb, tizenkétszer rajtolhatott el a mezőnnyel, és 1974-76 közötti pályafutása során sikerült fél pontot szereznie. A téma mégis mindig aktuális, időről időre felbukkannak hírek, hogy egy tehetséges hölgy a királykategóriába készül. Sőt, idén már két női versenyző mondható komoly esélyesnek. A Williams csapat kötelékébe tartozó, Susie Wolff mellett az eddig az amerikai IndyCarban versenyző 25 éves svájci Simona de Silvestro is ott toporog a Forma-1 képzeletbeli küszöbén.

Csatlakozását idén februárban jelentették be, és célként a 2015-ös Forma-1-es bemutatkozásra való felkészítését határozták meg, amelybe szimulátoros munka, pályás tesztelés is beletartozik majd.

Jövőre újra lehet női pilóta a Forma-1-ben? 1

Ez a folyamat pedig komoly mérföldkőhöz érkezett a napokban, de Silvestro a Sauber-csapat főhadiszállásán járt üléspróbán, így vélhetően már a külön számára gyártott kevlárkádba szíjazva körözhet majd idén. 

Jövőre újra lehet női pilóta a Forma-1-ben? 2

A Saubernél nem aprózzák el a pilótakérdést, de Silvestro már az ötödik a sorban: a két állandó versenyző, Adrian Sutil és Esteban Gutierrez mellett tartalékosként ott van a Caterhamtől érkezett Giedo van der Garde, és a tavaly nyáron az azóta is elég láthatatlan orosz támogatók által benyomott orosz tini, Szergej Szirotkin, aki hivatalosan tesztpilóta.