A külső szemlélők számára úgy tűnhetett, hogy idény nyáron a Ferrarinál negyedik évét töltő, a bajnoki címről újra és újra lemaradó Fernando Alonso és a maranellói csapat viszonyában valami megpattant, ugyanis a spanyol menedzsere a Red Bullnál tűnt fel, az elnök, Luca di Montezemolo pedig példátlanul éles hangnemben tolta le az első számú versenyzőjét.
Daniel Ricciardo Red Bull-os igazolásának bejelentéséig ott lebegett az átszerződés lehetősége, Alonsót korábbi csapatával, a ma már Lotusként futó enstone-i alakulattal is hírbe hozták, egyesek pedig az is felvetették, hogy az újabb bajnoki kudarc esetén spanyol jövőre kihagy egy évet.
Monzában, az Olasz Nagydíj előestéjén Alonso minden pletykát cáfolt, leszögezte, hogy nem csak a 2016-ig tartó jelenlegi szerződését akarja kitölteni a Ferrarinál, hanem még hosszabbítani is szeretne.
“Csakis szóbeszédek voltak. Pletykáltak a Red Bullról, és Olaszországban arról is, hogy kihagyok egy évet. Nagyon sok pletyka volt. Azonban nekem még további három és fél évem van a ferraris szerződésből, amit tiszteletben is fogok tartani, sőt remélhetőleg még meg is toldhatjuk majd. Szeretném a világ legjobb csapatánál, azaz a Ferrarinál befejezni a karrieremet” – mondta. 
 
“A pihenőév sosem volt opció. A pályafutásom legjobb szakaszában járok, megvan a tapasztalatom, és a csúcson teljesítek. Sosem hagynám ki a lehetőséget ebben a helyzetben. Tudom, hogy még legalább négy-öt évig csúcsformában leszek, addig pedig biztosan 100 százalékos lelkesedéssel viszem a versenyzői pályafutásomat.” 
“Majd ezután a négy-öt év után meglátom, hogy jól megy-e még, és ha nem, akkor esetleg meggondolom, hogyan tovább, de ahogy mondtam, a következő négy öt évben még 100 százalékosan elkötelezett leszek.”
Bár 2006 óta többször is közel került hozzá, a harmadik bajnoki siker nem jött össze Alonsónak, de reméli, hogy a 2014-es nagy szabályváltozások az elmúlt éveknél jobb esélyt biztosítanak számára:
“Pillanatnyilag nem hozzuk a vágyott eredményeket, de keményen dolgozunk. Jövőre teljesen új szabályok jönnek, amik lehetőséget adnak a többi csapatnak, hogy véget vessenek a Red Bull uralmának. Szóval nagyon bízunk a jövő évben!”
Alonso az utolsó európai futam, az Olasz Nagydíj előtt második a bajnokságban, 46 ponttal lemaradva Sebastian Vettel mögött. A Red Bull-os német tavaly hasonló állásból fordított, de igen valószínű, hogy a ferraris spanyol nem tudja ismételni ugyanezt, hiszen a Ferrari autója nemhogy erőfölényben, de még egy szinten sincs Vettelével. 
A Ferrari a monzai és a szingapúri verseny eredményei alapján dönt a fejlesztések folytatásáról, ha nem verik a Red Bullt, végleg átállnak a 2014-es projektre.