A 2011 elején súlyos ralibalesetet szenvedett Robert Kubica a rali világában már kezdi megtalálni a helyét, az F1 iránt azonban továbbra is csak sóvároghat.
Egy friss interjúban újra leszögezte, hogy a jobb keze korlátozott mozgása miatt nem lenne képes minden F1-es pályán versenyezni.
“Az ember mindent megtesz, hogy eljusson a Forma-1-ig, majd meg is maradjon ott, aztán egyik napról a másikra – az ismert okokból – elveszíti a képességét, hogy részt vegyen benne. Logikus, hogy hiányzik” ? idézte a lengyelt az olasz Gazzetta dello Sport.
“Továbbra sem tudom megfelelően mozgatni a jobb karomat. Továbbra is messze van még az F1, és nem csak rajtam múlik minden. Egyszerűen nem vagyok tökéletes fizikai állapotban a Forma-1-es versenyzéshez.”
Az egykori BMW- és Renault-pilóta ezzel együtt mostanában a csapat által is hasznosnak mondott szimulátoros munkát végez a Mercedesnél, azonban valódi F1-es tesztre nem is gondol.
“A valóságban viszont nem tudnék minden pályán vezetni. Monte-Carlóban például nagyon sokat kell fordítani a kormányt, és arra nem vagyok képes. El tudnék vezetni egy autót, a szimulátorban úgy érzem, ugyanolyan jól vezetek, mint régen, de rendes tesztnek semmi értelme sem lenne, ha nem tudok végigmenni bármelyik pályán.”
“A fizikai terhelést tekintve a szimulátor persze nem képes reprodukálni a gyorsulási erőhatásokat, de volánnál ugyanolyan munkát kíván, mint a valóság. Minden rásegítés nélkül tudom is vezetni a szimulátort, de ha őszinte akarok lenni, a pályáknak csak 80 százalékán tudnék vezetni a valóságban.”
A 28 éves pilóta kérdésre másodszorra is cáfolta, hogy pályás tesztet készítenének elő számára a közeljövőben: “Nem igaz. Az ilyet nem is lehetne titokban tartani. De komolyan, a valódi versenyzési lehetőség nélkül nem is érdekel a tesztelés.”