A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa ma Genfben ülésezett, számos kérdésben döntött.
Az F1-et közvetlenül érintő tétel, hogy véglegessé vált a 2013-as bajnokság naptára, miután törölték az eredetileg a Magyar Nagydíjat megelőző, július 21-ére üzemezett, “később megnevezendő” versenyt. Immár hivatalos, hogy 19 fordulóból áll majd az idény.
Az FIA döntött arról is, hogy Formula-4 néven belépő szintű formaautós kategóriát alapít, amely nemzeti szintű bajnokságok keretében biztosít továbblépést a gokartozás után a fiataloknak. A cél a jelenleg zavaros és drága formaautós “szamárlétra” racionalizálása.
A szövetség a 2014-ben induló Formula E, azaz az elektromos formaautós bajnokság néhány részletét is tisztázta: 10 csapat indul majd 2-2 pilótával és 4-4 autóval, ugyanis a 45 perces futamok során a két kötelező kiállás közül az egyikben autót is kell váltani, a villanyjárgányok töltése is a versengés része lesz. A világ nagyvárosainak utcáira szánt Formula E naptártervezetét is összeállították, jövőre Londonban, Rómában, Miamiban, Pekingben, Putrajayában (Malajzia kormányzati székvárosa), Buenos Airesben és Rio de Janieróban köröznek majd a villany-versenyautók, ha minden jól megy.
A Vilátanács a Versenyzők Bizottságát is megalapította, a testület az autóversenyzők érdekképviseletét és -védelmét szolgálja majd az FIA-n belül. Az elnök Emerson Fittipaldi, az alelnök Sebastien Loeb lett, a tagok: Nigel Mansell, Karun Chandhok, Maria de Villota, Emanuele Pirro, Yvan Muller, Adrian Fernandez, Nasszer Al Attijah, Marcus Grönholm, Daniel Elena, Kenneth Hansen, Danilo Rossi és Keiko Ihara.