Pat Symonds a 2008-ban, Szingapúrban megrendezett baleset miatt volt kénytelen távozni a Renault-tól és a száguldó cirkuszból, azonban a sereghajtó Marussiát külső tanácsadóként már tavaly is irányította a háttérből. A szakember jövőben betöltött szerepéről már több elmélet is szárnyra kapott, de a spanyol lap, az ABC értesülései szerint az angol szakember az eltiltás megszüntetése után immáron hivatalosan is a kiscsapat technikai igazgatója lesz.

Michael Schumacher egykori versenymérnöke a Renault technikai igazgatói posztját töltötte be, amikor 2005-ben és 2006-ban bajnoki címet nyert Fernando Alonso. Az FIA eredetileg még 2009-ben öt évre tiltotta el a Forma-1-től Symondsot miután kiderült, hogy ő utasította rádión keresztül Nelsinho Piquet-t arra, törje össze kocsiját a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, hogy csapattársa, Alonso megnyerje a futamot. 

Az FIA elnöke, Jean Todt azonban már az öt évre szóló büntetés lejárta előtt megengedte a szakembernek, hogy – a háttérben maradva ugyan – munkát vállaljon a Marussiánál, az egyezség keretében 2013-tól pedig hivatalos minőségben is visszatérhet a paddockba.