Két futammal az idény vége előtt a 2012-es cím sorsa teljesen nyitott, még Sebastian Vettel és Fernando Alonso is háromszoros világbajnok lehet az év végén, a német csak 10 ponttal vezet a spanyol előtt.
Alonso Abu-Dzabiban ugyan nagy lehetőséget kapott, hogy még ennél is kisebbre csökkentse a különbséget, hiszen Vettelt kizárták az időmérőről, csak a bokszutcából rajtolt, de a Red Bull-os végül közvetlenül a ferraris rivális mögött, a 3. helyen ért be.
Az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve azonban nem ezt látta az abu-dzabi verseny fő momentumának, szerinte sokkal lényegesebb volt, hogy Vettel kapkodva, rosszul vezetett, amikor az elején igyekezett felzárkózni.
“Számomra ez megerősítette, amit eddig is gondoltam Vettelről. Tény, hogy amikor próbált felzárkózni, először Sennával ért össze, és meg is sérült az első szárnya. Után a biztonsági autó alatt is eldobta az autót” – utalt a kanadai arra, hogy Vettel nagy fékezéssel és korrekcióval kerülte csak el, hogy hátulról ráfusson Daniel Ricciardo Toro Rossójára. A manőver közben elvitt egy hungarocell-táblát, a szárny még jobban megsérült.
“Nagyot hibázott, de könnyen megúszta. Aztán megint bizonyította, hogy szupergyors, de szerencséje is volt, én pedig továbbra is úgy gondolom, hogy Alonso érdemli jobban a 2012-es bajnoki címet” – szögezte le az olasz Autosprintnek.
Az egykori Williams-, BAR-, Sauber-, Renault- és BMW-pilóta szerint egyértelmű, hogy a ferraris spanyol sokkal érettebb.
“Számomra nem kérdés: Fernando Alonso a legjobb, ezért én neki drukkolok. Seb szupergyors, de amikor nehéz a helyzet, Fernando a jobb. Alonso higgadt és racionális marad, míg Vettel a legtöbbször ideges, dühös lesz, kiabál, bemutat. Gyerekesen viselkedik. A viselkedésük két különböző érettségi szintet mutat. Persze félreértés ne essék, Sebastian is igazi ász, de a nehéz helyzetekben még küszködik. Ha vezeti a verseny, akkor már-már érinthetetlen, de ha úgy kell előretörnie, sebezhetővé válik.”