A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2014-ben kívánja útjára indítani az első teljesen elektromos  hajtású formaautókkal bonyolított szériáját, a Formula E-t. A McLaren nem akar kimaradni az úttörő kezdeményezésből, a wokingiak szállítják majd a hajtásláncot.
A Forma-1-es és a NASCAR-autók egységes elektronikai vezérlőrendszerét (ECU) is szállító  McLaren Electronic Systems gyártja majd az új járgányok motorját, sebességváltóját és elektronikai rendszereit, jelentették be tegnap.
A kasztni az alacsonyabb kategóriák egyik élcsapata, az ART mögött álló Spark Technologies gyárából érkezik.
“Együléses autó lesz, de nem olyat szeretnék, mint a Forma-3 vagy a Forma-2, előremutató dizájnt, igazi jövőautót szeretnék látni, esetleg fedett kerekekkel, másféle vezetőfülkével” – mondta az új sorozatról az FIA elnöke, Jean Todt nemrég.
Pár hónapja már hivatalos szervezőt is kapott a széria, amelynek versenyeit a világ nagyvárosainak utcáin rendezik majd.
“A promóter jelenleg a versenynaptáron dolgozik. Tudom, hogy sok európai és amerikai város érdeklődik… Amerikában nagyon érdeklődnek! New Yorkkal is felvették a kapcsolatot, Washingtonnal is, Miami, Los Angeles szintén képben van. Kanadában Vancouver. És jó néhány európai város. Az elképzelés szerint a széria teljes csomagot kínál majd a városoknak, kicsit mint egy cirkusz. A kulcs az elektromos hajtás, szerintem pedig az elektromos hajtásnak csak a városokban van jövője – nem hiszem, hogy az elektromos autókat valaha is arra használják majd, hogy mondjuk Párizsból Londonba utazzanak” – magyarázta Todt.