A Mercedes AMG utoljára öt futammal ezelőtt, a Szingapúri Nagydíjon szerzett pontot Nico Rosberg 5. helyének köszönhetően, azóta a csapat versenyképtelen és eredménytelen. Ebbe belejátszanak ugyan a kiesések is, de a pályán maradó autó sem képes a top10-be jutni a versenyeken, három 11. és egy 13. hely a mérleg. A csapatot már a Sauber is fenyegeti a konstruktőri bajnokságban, a svájciak egy kis szerencsével behozhatják a 12 pontos hátrányt a maradék két futamon.
A Mercedes motorsportfőnöke, Norbert Haug úgy véli, a háttérben a még Szingapúrban bevezetett új, Coanda-rendszerű kipufogó áll, de a mostani gyenge teljesítmény végső soron a csapat hasznára lesz. 
“Egyértelmű, hogy eddig nem sikerült igazán kihasználni a Coanda-megoldást. Ez nem megy két-három futam alatt. Eléggé megdobja a fogyasztást, csökkenti a motorteljesítményt, ezt ellensúlyozni kellene (a leszorítóerő terén), de eddig nem sikerült.”
“De nincs más mód, próbálkozni kell. Egyébként, és ez nem kifogás, de az elmúlt másfél-két hónapban 50 százalékosról 60 százalékos szélcsatornás modellre is váltottunk, ezen túl kell esni a jövő érdekében.”
Haug hangsúlyozta, hogy a mostani szenvedés ellenére az idény elején, a kínai futamgyőzelemmel már bizonyították, hogy a Mercedes AMG nyerő csapat, és később újabb sikerek várhatók.
“Nem ajándékba kaptunk egy futamgyőzelmet! A pálya is feküdt az autónak, de így is az egyik legmeggyőzőbb győzelem volt idén, 20 másodperccel előnnyel, és akár kettős győzelem is lehetett volna.”
“Monacóban is egyértelműen gyorsak voltunk, Montrealban szintén. Volt azért jó néhány futam, amikor versenyképesek voltunk. De ezzel együtt kimondhatjuk, hogy a nyári szünet óta nem ott vagyunk, ahol szeretnénk, és ennek megvannak az okai is. Egyrészt még kísérletezünk a Coanda kipufogóval, másrészt pedig végig kell vinnünk ezt a szélcsatornás átállást is.”
“Tökéletesen megértjük, ha kritizálnak minket, de fél évvel ezelőtt már jártunk az élen, nem csak szerencsével nyertünk futamot, és keményen dolgozunk azon, hogy fél év múlva megint odaérjünk Ez a cél, ezt kell elérnünk.”