Lewis Hamilton szerződtetésének bejelentésével együtt a Mercedes AMG azt is közölte, hogy a háromszoros világbajnok Niki Lauda tiszteletbeli elnökként csatlakozik a csapathoz. 
Természetesen ugyanekkor lett világos, hogy Michael Schumacher 2013-ban már versenyez az ezüst nyíllal, de azt még egy hétig nem lehetett tudni, hogy a hétszeres bajnok átül-e másik autóba, vagy végleg búcsúzik – a visszavonulást végül múlt csütörtökön  jelentette be a veterán.
A közbeeső pár napban arról szóltak a hírek, hogy Schumit a sokáig tartó bizonytalankodása miatt “ejtette” a Mercedes, valamint arról, hogy a német sztár esetleg a Saubernél folytatja, és talán a Ferrarinál is próbálkozhatna.
Lauda most megerősítette a fentieket, hangsúlyozta, hogy a hétszeres bajnok bizonytalansága miatt kellett alternatívát keresni, és amikor Schumacher számára világos lett, hogy a Mercedes Hamiltont választotta, a veterán “beszélt a Sauberrel és a Ferrarit is felhívta”, mielőtt aztán a múlt kedden – két nappal a nyilvános bejelentés előtt – úgy döntött, inkább visszavonul.
És hogy a Mercedes miért sietett annyira Hamilton bejelentésével, miért nem várták meg, hogy Schumi elegánsan távozhasson és ne tűnjön úgy, hogy kidobták? A csapatfőnök, Ross Barawn így magyarázza a sietséget:
“Amint biztos lett, hogy Lewis csatlakozik hozzánk, gyorsan kellett reagálni, mert Lewis a McLarennel is tudatni akarta a helyzetet. Nagyon rég van náluk, tisztességesen akarta kezelni az ügyet. Szóval amint egyértelmű volt, a nyilvánosság elé is álltunk.”