Felipe Massa kis híján két év, a 2010-es Koreai Nagydíj után állt újra dobogóra Szuzukában, de az e feletti örömöt alaposan beárnyékolta, hogy Fernando Alonso rögtön a rajtnál kiesett, miután összeakadt Kimi Räikkönennel.

A csapat korábbi pilótája már az időmérőn is “kiszúrt” Alonsóval, amikor a spanyol a finn kipördülése után lengetett sárga zászlók miatt nem tudott gyors kört futni, pedig a Ferrarinál úgy vélték, hetedik helyett negyedik is lehetett volna. A csapatfőnök, Stefano Domenicali Massát méltatta, de összességében keserűen tekintett a hétvégére.

“Én személy szerint nem hiszek a szerencsében, de az elmúlt napok történései után lehet, hogy meggondolom magam… A Fernandóval a rajtnál történt eset jó példa arra, hogy mennyi rajtunk kívül álló tényező van ebben a sportágban, amit el kell fogadnunk, de természetesen nagyon csalódottak vagyunk.”

“Az elkeseredést csak növeli, ha tekintetbe vesszük Felipe ragyogó futamát, tökéletes, hibátlan teljesítmény volt! Jó volt annyi idő után – túl hosszú idő után! – újra a dobogón látni őt. Ez a második nagyon fontos eredmény számára és a csapat számára is, hiszen az idény egyik legnehezebb pillanatában jött. Ami Felipe jövőjét illeti? Nos, haladjunk csak lépésenként, most örüljünk ennek a dobogónak!”

Alonso Szuzukát megelőzően 29 ponttal vezetett az üldöző Sebastian Vettel előtt, azonban a spanyol nullázása és a Red Bull-os győzelme miatt ez 4 pontocskára zsugorodott, öt futammal a vége előtt gyakorlatilag a nulláról indul a két rivális. Domenicali szerint mostantól mindent bele kell adni az autó jobbá tételébe.

“Egyértelműen több pontot szerezhettünk volna, de el kell fogadnunk, hogy ma este más nevet, azonban ahogy mondják, az nevet, aki a végén nevet! Öt futam, még bármi lehetséges. Higgadtan kell reagálnunk a Fernandót ért kegyetlen fordulatra, az autó fejlesztésére kell koncentrálnunk, ahogy az elmúlt hónapokban is tettük. Az, hogy most, az utolsó futamokon is a bajnoki címért küzdhetünk, a magas színvonalú munkánknak köszönhető, amúgy jóval hátrébb lennénk. Fernando panaszai a fejlesztésről? Nos, tökéletesen megértem, hogy frusztrált, de biztosak lehetnek benne, hogy mindent megteszünk, hogy a tehetségéhez méltó autót adjunk alá.”