Heikki Kovalainen 2008-9-ben Lewis Hamilton csapattársa volt a McLarennél, így az angol Daily Mail kíváncsi volt a finn véleményére arról, hogy a 2008-as bajnoknak érdemes lenne-e átigazolnia a Mercedeshez vagy sem. Kovalainen egyértelműen a maradást tanácsolná.

“A helyében én maradnék. A McLaren igazán nagyszerű csapat, és minden évben ott vannak az élmezőnyben, ha pedig nehézségeik adódnak, mindig képesek újra formába lendülni. A saját tapasztalataimból tudom, hogy nagyszerű infrastruktúra és nagyszerű emberek vannak náluk, mindenük megvan ahhoz, hogy sok-sok futamot nyerjenek” – méltatta a McLarent Kovalainen, aki egyébként szívesen vissza is menne, ha hívnák.

“Nehéz lenne jobb csapatot találnia. A hagyomány, a létesítmények, a stabilitás és a pénzügyi háttér tekintetében nem sok jobb hely van a Mclarennél” – tette hozzá.

Hiába azonban a fent felsoroltak, Kovalainen két mclarenes éve alatt finoman szólva sem brillírozott, mindössze egy győzelmet szerzett, a csapat 2009 végén el is küldte.

“Hagytam, hogy a nehézségek megzavarjanak, nem voltam elég erős” – mondta visszatekintve. “Nem csak ez volt az egyetlen probléma, több dolog is volt, de a lényeg, hogy nem működött. 2009 vége felé már elveszítettem az önbizalmamat, egyre nehezebb volt az egész, bizonytalan voltam az autó beállításait illetően is. Zavarossá váltak a dolgok, ha pedig nem tiszta, mit is akar az ember, akkor kicsit kiég és nehéz előre haladni.”

“Egyet hátra kellett lépnem, hogy aztán kettőt léphessek előre. Mostanra egyértelműen újra megvan az önbizalmam, tudom, mit várnak tőlem és tudom, hogyan teljesítsem, szóval sokkal jobban érzem magam” – mondta a 2010 óta a Caterhamnél (korábban Lotus) versenyző finn, aki az elmúlt évek konszolidációja után immár újra versenyképes autóba vágyik, a neve a Sauber, a Lotus és a Ferrari kapcsán is felmerült az utóbbi időben.