F1: A Ferrarié az első tesztnap 2 Míg a Williams, a Marussia és a HRT júliusban, Silverstone-ban küldte pályára fiatal tesztelőit, a Ferrari, a Mercedes AMG és a Force India ezen a héten Magny-Cours-ban teszi ugyanezt.

A Francia Nagydíj egykori helyszínén zajló háromnapos gyakorlás elvileg ugyan a fiatal tehetségek felméréséről és képzéséről szólna, de mivel ezúttal az idény közben rendezik, nyilvánvaló, hogy a csapatok fejlesztési munkára használják ki az alkalmat.

Az első napon a Ferrarit vezető Jules Bianchi volt a leggyorsabb, 87 kört tett meg az F2012-essel. A francia holnap már azonban a Force Indiát vezeti majd, hiszen bár a Ferrari utánpótlás-nevelő programjának tagja, de 2012-ben a silverstone-i alakulat hivatalos tartalékosa is egyben. A maranellói csapat holnap Davide Rigonnal tesztel tovább.

A Force India ma a GP2 egyik bajnoki esélyesét, a Monzában pocsék hétvégét elkönyvelő Luiz Raziát dolgoztatta, új első szárnyat próbálgatott – a brazil ifjonc 64 körrel és a második idővel zárta a keddet.

A Mercedesnél az angol Sam Bird volt szolgálatban, a fiatal pilóta a csapat új, a Ferrari, a McLaren és a Sauber mintájára kialakított kipufogórendszerét tesztelte, 95 kört ment. Holnap is Bird vezeti az ezüst nyilat, van még munka a dupla-DRS hangolásával is, de ha a teszteket sikerül eredményesen zárni, csütörtökön lehetőséget kaphat a Red Bull egykori tartalékosa, az új-zélandi Brendon Hartley is.

A nap folyamán különösebb incidens nem történt, a piros zászló kétszer került elő, egyszer Bianchi állt le műszaki hiba miatt, majd később Razia pördült meg.

1. Jules Bianchi, Ferrari – 1:18,070
2. Luiz Razia, Force India – 1:19,094
3. Sam Bird, Mercedes AMG  – 1:18,535