Kétéves kihagyás után a Lotus visszacsábította a Forma-1-be Kimi Räikkönent, aki azóta már ötször dobogóra is állt és mostanra a bajnoki esélyesek közé is kapaszkodott. A 2007-es bajnok elvileg két évre szerződött az enstone-i csapattal, de egy hónapja felröppent, hogy volt csapata, a Ferrari is szemet vetett rá.

A Lotus főnöke, Eric Boullier szerint Räikkönennek nincs oka a távozásra, de maga a pilóta egyelőre nem volt hajlandó elkötelezni magát 2013-at illetően, amikor az Autosport a jövőről kérdezte.

“Foglalkozzunk csak előbb az idei évvel, minden futamon a lehető legjobban akarok szerepelni. Jól sikerülhet egy év, de a legnagyobb csapatoktól is láttuk már, hogy a következőben küszködhetnek. Az ember reméli, hogy folyamatosan fejlődünk, de erre sosincs garancia. Nem könnyű gyors autót építeni, a részletek néha kedveznek, néha nem jönnek össze.”  

“A nagy csapatok azért általában a rossz kezdés után is fel tudnak zárkózni, láttuk ezt a Ferraritól is idén, javultak és mostanra ők a legjobbak. Mindig a jövő évi folytatás az elsődleges cél, de túl korai lenne még megmondani, mi is lesz. Egyelőre az idei évre koncentrálunk, igyekszünk tovább javulni a szezon második felében.”

Räikkönen a fentiekkel együtt hangsúlyozta, hogy a Lotus a gyenge 2011-es idénye ellenére már leszerződése idején is hitt és most is hisz a csapatban amely 2005-2006-ban Renault-ként két bajnoki címet is nyert.

“A korábbi nagycsapataimnál is volt elég rossz év, ami után a következő teljesen más volt. Ez ma is az egyik legnagyobb csapat, ma is ugyanaz a központ, nagyjából minden eszköz megvan ahhoz, hogy a leggyorsabb, legjobb autót építsük. Az alkalmazottak számában talán nincs a McLaren, a Ferrari vagy a Mercedes szintjén, de a tudás és az akarat megvan ahhoz, hogy jó autó készüljön.”