Amikor a Lotus bejelentette, hogy 2012-re sikerült visszacsábítaniuk a Forma-1-be a 2009 végén távozott Kimi Räikkönent, sokan kételkedtek abban, hogy ez jó döntés volt-e. Mindenki látta, hogy a három év kihagyás után visszatért Michael Schumacher hét bajnoki címmel a tarsolyában is csak küszködött 2010-11-ben, a finn motivációja – pontosabban annak állítólagos hiánya – pedig ugyancsak erősítette a kételyeket.

A 2007-es bajnok azóta minden ilyesmit eloszlatott, idén ötször állt dobogóra – ebből háromszor az elmúlt négy futamon -, egyetlen egy alkalommal nullázott, akkor is dobogós helyről esett vissza a gumik miatt, 116 pontjával pedig ott van az éllovas Fernando Alonsót üldözők négyesében.

Az egykori Sauber-pilóta, Karl Wendlinger a Red Bull-féle Servus TV-ben méltatta Räikkönent.

“Nagyon magas szinten teljesít. Két év kihagyás után az eddig elért sok dobogós helyezés  szenzációs. Nagyon gyors a futamokon és újra és újra a győzelemért küzd. Azt hiszem, az első ötösből, Räikkönenig bezárólag, még bárki esélyes a címre idén.”

Az F1-ből 1994-es, súlyos monacói balesete miatt távozni kényszerült Wendlinger elismerte, hogy a finn nem a kíméletlen edzés munkájáról híres, nem a Forma-1-gyel kel és fekszik, de szerinte így sem vonható kétségbe a formája:
 
“Kimi azért nem véletlenül lett világbajnok. Az életstílusa talán nem az ideális, de aki a Magyarországon tapasztalt hőségben képes az utolsó körig hajtani, az biztosan jó formában van!”

Räikkönen motiváltságát az egykori Benetton-, Jordan- és McLaren-pilóta, a brit közvetítések első számú szakkommentátorának számító Martin Brundle is kiemeli. Az angolnak kimondottan tetszett, hogy a hungaroringi második helye után is “olyan képet vágott, mint aki citromba harapott”:

“Nagyon tetszik, hogy ennyire tud fájni neki, miközben egy nagyon nagyon sikeres visszatérést bonyolít, bármilyen mércével is mérjünk.”