A jósolt eső nem érkezett meg a Hungaroringre, napos, száraz, forró időben kezdődött a Forma-1-es világbajnokság 11. fordulója, a Magyar Nagydíj, amelynek fő kérdése az volt, hogy a nyári szünet előtt Lewis Hamilton egy győzelemmel versenyben maradhat-e a bajnokságban.

A Magyar Nagydíj nem indult simán, a felvezető kör után egy második következett, ugyanis Michael Schumacher Mercedesének motorja leállt a rajtrácson, a 17. rajtkocka helyett így a bokszutcából kellett indulnia.

Másodszorra már elment a mezőny. Hamilton megőrizte a vezetést, Romain Grosjean azonban egy kicsit lassan eszmélt, Sebastian Vettel az első kanyarban támadta, azonban sikertelen volt, a csatában a nevető harmadik Jenson Button lett, aki megelőzte a lendületet és ívet vesztett címvédőt.

Kimi Räikkönennél nem működött a KERS a startnál, Fernando Alonso megelőzte. Mark Webber nagyon nyert a rajtnál, a tizenegyedikről a hetedik helyre kapaszkodott.

A 3. körben Hamilton, Grosjean, Button, Vettel, Alonso, Räikkönen, Webber, Senna, Massa és Nico Hülkenberg haladt a pontszerző pozíciókban.

Schumacher szenvedései folytatódtak, a bokszutcában átlépte a sebességet, így áthajtásos büntetést kapott.

A verseny az első körök után beállt, csak Grosjean lopakodott egy kicsit közelebb a melegben formában lévő Lotusszal Hamiltonhoz. Pozíciócserét az élmezőnyben a 16. körben kerékcserére kiálló Button hozott, a 3. helyről ment ki.

Vettel és Alonso a 18. körben járt kint, de a címvédő Buttonnal és a ferrarissal a német nem közepes keverékű, hanem újabb lágy szettet kapott. Hamilton egy körrel később ment ki és a cserével időt is veszített, lassan dolgoztak a McLarennél, ez pedig az odakint nagyon gyorsan haladó Grosjean malmára hajtotta a vizet, de a francia sem maradt kint sokáig. Grosjeannál szintén gond volt a bokszban, így nem tudott Hamilton elé kerülni.

Räikkönen és Webber a 21. körre cserélt – a finn Alonso elé tért vissza a kint töltött gyors köröknek és annak köszönhetően, hogy a spanyol fennakadt egy kicsit Sergio Perezen. Vettel mellett Räikkönen és Grosjean is lágy gumit tett fel a második etapra.


Az első cserék lezajlása után Hamilton, Grosjean, Button, Vettel, Räikkönen, Alonso, Webber, Senna, Massa és Nico Rosberg volt a top10-ben. Párharcok alakultak ki: a KERS-problémával is megküzdő Grosjean az éllovast üldözte, Vettel Buttont, hátrébb pedig Webber kergette Alonsót.

Button a verseny felénél, a 35. körben ment ki második kerékcseréjére, lágyat kapott – a visszatérésnél rosszul járt, beragadt Senna mögé a 8. helyre. Vettel a 39. körben ment ki és Button gondjának köszönhetően el is vette a virtuális 3. pozíciót a tavalyi győztestől.

Grosjean és Webber egy, Hamilton két körrel később járt kint. Räikkönen és Alonso sokáig húzta a második etapot, a spanyol a 44., a finn a 46. körre cserélt. Räikkönen az elnyújtott etappal pontosan Grosjean elé tért vissza, szépen átugrott két autót is, ő lett Hamilton üldözője.

Button egy harmadik kiállást is megcsinált, a stratégiája nem tűnt túl gyümölcsözőnek.

Magyar Nagydíj: Räikkönen nem bírt Hamiltonnal 3


20 körrel a vége előtt Hamilton vezetett, mögötte Räikkönen, Grosjean, Vettel, Webber, Alonso, Button, Senna, Massa és Rosberg volt a pontszerző helyeken.

Futam nem nagyon múlhat el Pastor Maldonado-féle incidens nélkül, a venezuelai most Paul di Restát tessékelte a pályán kívülre a 12. kanyarnál, bokszutca-áthajtást is kapott érte.

Räikkönen 15 körrel a vége előtt már DRS-távolságba került Hamiltonhoz, a győzelemért hajtott.

Webbernél sem működött túl jól a fordított stratégia, harmadik cserén is járt, az ötödikről a 8. helyre esett vissza. Vettel is csak három kiállással csinálta végig a versenyt, 10 körrel a vége előtt cserélt, a 4. helyre, de már előny nélkül, pontosan Alonso elé csúszott be, a friss gumik azonban előnyösebb helyzetbe hozták, sokkal gyorsabb volt az első hármasnál, ha valakinél elfogynak az abroncsok.

Schumacher a 60. körben állt ki végképp, betolták a garázsba, a HRT-s Narain Karthikeyan a 56. körben húzódott a pálya szélére a 4-es kanyarban.

Magyar Nagydíj: Räikkönen nem bírt Hamiltonnal 4


Räikkönen üldözői lendülete az utolsó körökre alábbhagyott, elfogadta, hogy erőből nem kaphatja el Hamiltont. Míg a finnek továbbra sem jött össze a vágyva vágyott győzelem, Lewis Hamilton rajt-cél diadallal biztosította be, hogy továbbra is versenyben legyen a bajnokságban.

Hamilton a célba éréskor pályafutása 19., a Hungaroringen 3. sikerét aratta. Räikkönen és Grosjean 2-3. nagyon értékes pontokat hozott a Lotusnak.

Vettel a 4., a bajnoki éllovas Alonso az 5. lett. A pontszerző helyek második felébe Button, Senna, Webber, Massa és Rosberg fért be.

A Magyar Nagydíj után egy hónapos nyári szünet következik a Forma-1-ben, a világbajnokság szeptember első hétvégéjén folytatódik Belgiumban.

Magyar Nagydíj, Hungaroring, 2012.07.29.