Az Allianz Technológia Központ (AZT) legutóbbi, balesetekkel foglalkozó tanulmánya szerint az emberek vezetés közben gyakran nem odaillő, hétköznapi teendőiket is elvégzik, például borotválkoznak vagy sminkelnek a kormány mögött. "Az autóvezetők figyelmének elterelődése minden tizedik esetben komoly mértékben hozzájárul a közlekedési balesetek bekövetkeztéhez" - mondja Christoph Lauterwasser, az AZT vezérigazgatója.

Az autóban való szépítkezés mértéke sokszor messze túllépi a rúzs vagy a villanyborotva használatát. A szakértők az autóvezetők különböző tevékenységeinek széles skálájára derítettek fényt: ékszereket vagy órát csatolnak fel; rendezik a ruházatukat; igazgatják a frizurájukat; ellenőrzik a fogaikat; körmöt ápolnak; szemüveget cserélnek; napvédő krémet kennek fel; orvosságot vesznek be; fel-, vagy leveszik a nyakkendőjüket; kényelmesebb cipőt váltanak. Különösen munkába menet hajlamosak a vezetők testük ápolásával foglalkozni.

“Az autóvezetők a legtöbb ilyen jellegű tevékenységet nem tekintik veszélyesnek, sőt sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy ilyesmikkel foglalkoznak. Ezek a dolgok többnyire véletlenül, menet közben egyszerűen megtörténnek és pontosan emiatt annyira veszélyesek” – magyarázza Jörg Kubitzki, az AZT baleseti kutatója.

Sok ember alábecsüli, hogy a visszapillantó-, vagy sminktükörbe vetett gyors pillantások ténylegesen mennyire veszélyesek. A balesetekkel foglakozó kutatók megállapították, hogy egy ilyen pillantás akár több másodpercig is eltarthat. A sminkelés időtartamának nagy részében az autóvezetők nem az utat figyelik, amint ezt az Egyesült Államokban elvégzett kutatás (100 autós vizsgálat) kimutatta.

“A sminkelés nagy odafigyelést igénylő tevékenység, ami az autóvezető figyelmének mintegy 40 százalékát elveszi, így a baleseti kockázatot a háromszorosára növeli” – mondja Kubitzki. Egy nemrég elkészült tanulmány szerint az AZT által megkérdezettek hét százaléka ismerte el, hogy vezetés közben szépítkezéssel is foglalkozik, azaz sminkel vagy borotválkozik.

A visszapillantó tükörbe vetett pillantást sem mindig biztonsági megfontolások vezérlik, hanem a mögöttünk közlekedő emberek megfigyelésének szándéka. Ha a vezetők nem elégednek meg csupán a mögöttük jövők távolságának felmérésével, akkor az ilyen pillantások sokkal tovább is tarthatnak, mint gondolnánk, ami szintén a figyelem elterelődéséhez vezet.

Az AZT a “Figyelemelterelődés a közlekedésben” című tanulmány elkészítéséhez az Alkalmazott Pszichológia Intézettel (Mensch-Verkehr-Umwelt), és a Makam Piackutató Intézettel közösen reprezentatív felmérést végzett az autóvezetők körében Németországban, Ausztriában és Svájcban, valamint elemezte a jelenleg folyó nemzetközi kutatások eredményeit.

A megkérdezettek 27 százaléka elismerte, hogy autóvezetés közben időnként valóban foglalkozik a következő dolgok egyikével, vagy akár többel is: “szépítkezés”, “borotválkozás”, “átöltözés”, “körömápolás”, “ékszer vagy óra fel-, illetve levétele”. Azon autóvezetők aránya, akik menet közben átöltöznek, azaz fel-, vagy levesznek egyes ruhadarabokat különösen magas, eléri a 20 százalékot.

“A téli időszakban az autóvezetők az elindulás után várnak egy ideig a télikabát levételével, de nem állnak meg az autóval, hogy ezt megtegyék” – mondja Kubitzki. “Tényleg át kellene gondolniuk, hogy ez a néhány másodperc figyelemelterelődés a saját-, vagy mások életébe is kerülhet.”

További információk