Az idei zavaros idényért elsősorban a gumikat szokták felelőssé tenni a szakértők és maguk a csapatok is, Eric Boullier, a Lotus főnöke szerint azonban más tényezők is szerepet játszanak az események alakulásában. Boullier úgy látja, a teszttilalom is felelős a kavarodásért, a csapatok ugyanis nem tudják tesztelni fejlesztéseiket a versenyhétvégék előtt.

“A kiszámíthatatlanság egy része abból fakad, hogy nincsenek tesztek” – vélekedett Boullier. “Az új elemeket és ötleteket a pénteki szabadedzéseken kell kipróbálni. Nincs erre mód egy héttel korábban, mondjuk valahol Spanyolországban, mindent a versenyhétvégén kell csinálni.”

Boullier kritikája abból a szempontból meglepő, hogy hosszú kihagyás után az idei volt az első olyan év, amikor szezon közbeni tesztre is sor került Mugellóban. A Lotus vezetője szerint érdemes lenne átgondolni a tesztformátumot annak érdekében, hogy a csapatok kipróbálhassák új fejlesztéseiket év közben. Boullier, persze, egyszerre két lovat akar megülni, azt ugyanis nem (feltétlenül) támogatja, hogy extra tesztnapok kerüljenek a naptárba.

“Az a helyzet, hogy a tesztelés nagyon sok pénzbe kerül, az egyik leghatékonyabb takarékossági intézkedés volt a gyakorlások eltörlése. Át kell gondolnunk az egész formátumot. A szezon közbeni tesztelés visszatérésére nem vagyunk felkészülve, a naptárba is nehezen illeszkednének az extra napok, mert mindent a meglévő stábbal kellene megoldanunk. Nem engedhetünk meg magunknak egy külön tesztcsapatot.”

“Egy jobb formátumra lenne szükségünk, ami minden igényt összefog magában, talán később tudunk tárgyalni erről. Esetleg szét lehetne tolni a naptárat, ha lenne egy nagy lyuk júniusban, oda esetleg be lehetne tenni egy tesztet.”