A Spanyol Nagydíj után a Ferrari a korábbinál jóval kritikusabb hangnemben nyilatkozott Felipe Massáról, a csapat oldalán hétfőn megjelent szövegben arról volt szó, hogy míg Fernando Alonso az elmúlt két évben és idén is végig magas szinten teljesít, a brazil egyre gyengébben szerepel 2010 óta, és hogy már Monacótól azonnali javulást várnak el tőle Maranellóban.

A ferraris megnyilatkozás természetesen újabb lökést adott a Massa elküldéséről szóló találgatásoknak, sokan úgy vélik, hogy a Ferrari egyáltalán nem várja ki a versenyző szerződésének év végi lejárását, akár már a Monacói Nagydíj után lecserélné a pilótát. Jelöltekből sincs hiány, felmerült már a sauberes Sergio Perez, a mindkét Force Indiá-s, Paul di Resta és Nico Hülkenberg, a Lotus-tartalékos Jerome D’Ambrosio neve is, és a jelenleg F1-es munka nélkül álló Adrian Sutil is ugrásra készen vár.

“A Ferrarinál tudják, hogy készen állok. Ha szükségük van rám, keresni fognak” – mondta a német, aki a barcelonai paddockban menedzserével együtt több csapatnál is “házalt”.

A fentiek ellenére az olasz csapat a hét folyamán igyekezett bagatellizálni a tulajdonképpen önmaga által felpörgetett spekulációkat, előbb a Twitteren bélyegezték viccesnek a találgatásokat és D’Ambrosio emlegetését, a Ferrari sajtófőnöke, Luca Colajanni pedig egészen nagyot “gurított” a brazil  O Estado de S.Paulo című lapnak nyilatkozva.

“Felipe bírja a csapat bizalmát, ideértve az elnökünket is. Még nem döntöttünk róla, hogy 2013-ban ki versenyez nálunk, Felipe sincs kizárva” – állította az olasz, aki azt is cáfolta, hogy Massa a 2009-ben a Hungaroringen elszenvedett súlyos balesete miatt szerepel ilyen gyengén. “Semmi sem bizonyítja számunkra, hogy Felipe a baleset miatt lassult le, az égvilágon semmi”

Az utóbbi kijelentéssel egyébként az F1-es szakorvos, Gary Hartstein is egyetértett: “Egy olyan élmény megváltoztatja az embert, de azt nem állíthatjuk, hogy Felipe amiatt nem nyert azóta.”