Az elmúlt két évben Adrian Newey aerodinamikai zsenialitásának nagyban köszönhette vb-címeit a Red Bull, a 2012-es idényben azonban nagyrészt más faktorok, elsősorban a Pirelli gumijai döntenek. A Red Bullt kicsit elkeseríti, hogy Newey szerepe már nem döntő jellegű, az idei öt versenyen öt különböző győztes volt.

“Kétlem, hogy a Williams valóban tudja, miért volt olyan erős” – nyilatkozta Christian Horner, ellentmondva a barcelonai futamgyőztes Pastor Maldonadónak, aki a GP2-höz hasonlította a bajnokságot és azt mondta, hogy végre a pilóták szerepe is számít.

Horner szerint idén nem feltétlenül az a nyerő, akinek a legjobb csomagja van, hanem az, aki legjobban megérti a gumikat és beletalál működési tartományukba. “Szó sincs arról, hogy a középcsapatok aerodinamikailag hatalmas lépést tettek előre 2011-ről 2012-re. Teljesítmény szempontjából mégis hasonló kép rajzolódik ki.”

Ugyan az aerodinamika szerepe kevésbé jelentős, Neweynak nem kell fizetéscsökkenéstől tartania. “Adrian nem csak az aerodinamikához ért, és az aerodinamika amúgy továbbra is fontos. De most a harmónia a lényeg, ezek a gumik pedig egyszerűen nagyon összetettek. Két versennyel ezelőtt Nico Rosberg dominált, Spanyolországban majdnem lekörözték. Nagyon nehéz megjósolni, hogy mi lesz a következő versenyen, igazi rémálom a bukik számára. Ez egy lottó.”