2009 végén igazi szenzáció volt, amikor kiderült, hogy a Mercedes új gyári csapata három szezonnyi kihagyás után visszahozza a Forma-1-be Michael Schumachert. A hétszeres bajnok rögtön hároméves szerződést kötött, azonban az azóta lezajlott két és egynegyed idény nem az egykor mindent vivő Schumit mutatta, a 43 éves pilóta még dobogóra sem állt a visszatérés óta.

Schumacher 2012-ben öt futamot követően 2 ponttal a bajnokság 18. helyén, csak a három kiscsapat pilótáit megelőzve áll, míg partnere, Nico Rosberg Kínában már megszerezte saját és a Mercedes első pole-ját és futamgyőzelmét is. A kontraszt elég éles, úgy tűnik, mostanra a korábban Schumit istenként tisztelő németek is kiábrándultak a veteránból.

A SID sporthírügynökség kérésére a Promit piackutató végzett közvélemény-kutatást, a kérdés az volt, hogy vajon Schumacher távozik-e az év végén, a szerződése lejártakor, vagy hosszabbít-e 2012-n túl is. A válaszadók több  mint fele, 55,4 százaléka a kiszállásra mondott igent, míg a további maradásra csak a megkérdezettek alig több mint negyede, 26,2 százaléka voksolt.

Schumacher helyzete egyelőre tényleg nem fest jól, de a német nem véletlenül nyert 91 futamot, hét bajnoki címet…

“Szerintem még nem írhatjuk le őt” – hangsúlyozta például a Daily Telegraph F1-es szakírója, Tom Cary a héten. “A tempója egyáltalán nem rossz, jól kezdte az idényt. Jó párszor pechje volt, Kínában például a második helyről esett ki, amikor leesett a kereke – ott pedig jó sok pontot gyűjthetett volna. Mondjuk az is igaz, hogy a kerék-kerék elleni küzdelmekben hibázik. De ha jön pár jobb eredmény vagy esetleg összejön egy futamgyőzelem, akkor szerintem még 2013-ban is itt láthatjuk majd.”