A McLaren az első pár versenyen még az idény favoritjának látszott, de hiába a gyors autó, az ismétlődő bokszutcai hibák, a rossz stratégiai döntések és legutóbb a Lewis Hamilton pole-jába kerülő benzines bohóckodás jelentősen visszafogták az eredményeket. A csapatfőnök, Martin Whitmarsh azt állítja, hogy nagyon is komolyan veszik a dolgot és igyekeznek javulni.

“Egyetlen hiba is elég, mi pedig többet is elkövettünk már. Fájdalmas, bosszantó ez a csapat számára, bőven kapunk is kritikákat. De higgyék el, mi még a külső kritikusoknál is szigorúbbak vagyunk önmagunkhoz, a kritikák pedig amúgy is jogosak, ha rosszul tesszük a dolgunkat.”

“A megoldás magától értetődő: bonyolult munkafolyamataink vannak, sok kihívással, de arra kell koncentrálnunk, hogy ne hibázzunk többször. Nincs trükkje, csak végezni kell a munkát, méghozzá rendesen” – mondta az angol, aki szerint egyébként ez még a könnyebb dolog, maga a 2012-es F1 megértése az igaz nagy kihívás.

“Az F1-ben nincs trükk, egyszerűen keményen kell dolgozni, meg kell nézni az adatokat értelmezni, tanulmányozni kell őket és azután igyekezni kell megfelelően felhasználni őket. Amikor megvan az értelmezés, jön a következő kihívás, a lehető legtöbbet kihozni a gumikból. Vannak is elképzeléseink és ötleteink, de minden egyes futam csak további kérdéseket vet fel. Tanulunk, de azt hiszem, senkinek nem hiszem el, ha azt állítja, hogy teljesen érti a gumikat és megbízhatóan, rendszeresen ki tudja hozni belőlük, amit akar.”

“Ez az egyik kulcseleme lett az idei szezonnak, és akár véletlenül, akár nem, de meghozta azt az elképesztő idényt, amit láthatunk.”

Whitmarsh meg van győződve róla, hogy a kiszámíthatatlanság ezután is folytatódni fog, 2012 már csak ilyen lesz végig.

“Én örülnék, ha a számunkra kedvezően leülepednének a dolgok, de nem hiszem, hogy számíthatunk erre. Szerintem ez ugyanígy megy majd tovább is, szóval nagyszerű év lesz. Lesznek még szörnyen fájdalmas és elkeserítő pillanatok számunkra, de így van ez, nagyon is jó ez a nézők szempontjából!”