Alaposan összekavarodott idén a mezőny, pályáról pályára változik az erősorrend, így történhetett, hogy Barcelonában egy abszolút outsider, Pastor Maldonado nyert a Williamsszel. Sebastian Vetteltől megkérdezték, hogy mit szólt volna ahhoz, ha a Spanyol Nagydíj előtt valaki megsúgja neki a venezuelai győzelmét, a német frappáns választ adott.

“Nos, tettem volna rá egy csomó pénzt! Gondolom, hogy az oddsok nem voltak rosszak” – mondta mosolyogva a német. Ami azt illeti, nem is lőtt mellé a világbajnok: Maldonado győzelmét a barcelonai időmérő előtt ötszázszoros szorzóval adta a William Hill fogadóiroda, nem is nagyon tolongtak az ügyfelek, akik a venezuelaira szerettek volna tenni. A William Hill szóvivője szerint mindössze kettő darab fogadás volt ezen az oddson tíz fontos vagy nagyobb téttel.

“Biztos vagyok benne, hogy a Williams sem érti, hogyan nyerte meg ezt a versenyt” – véleményezte a helyzetet Jenson Button, aki az első versenyen volt győztes. Öten már nyertek, de Lewis Hamilton, Mark Webber, Romain Grosjain, Kimi Räikkönen, Michael Schumacher, Sergio Perez és Kobajasi Kamui is jó esélyekkel pályázik legalább egy idei győzelemre, vagyis ebben az évben tényleg bármi megtörténhet. Mivel csapattársuk már nyert, akár Felipe Massával vagy Bruno Sennával is lehet számolni. “A fenébe is, akkor már hajrá Narain Karthikeyan!” – írta a Sunban Chris Hockley.

“Jelenleg nagyon őrült a helyzet” – így Vettel. “Ami most történik, arra nehezen találunk magyarázatot.” Az F1 két táborra szakadt, valaki csak rázza a fejét a történtek miatt, míg a másik oldalon a váratlan izgalmaknak örülnek. Hockley szerint még a csapatok sem tudhatják biztosra, hogy egyik vagy másik pályán ki lesz elöl és ki üldözi csigatempóban a mezőnyt.

“Természetesen a szurkolók számára remek, hogy Monacóba teljes bizonytalansággal megyünk” – vélekedett Alonso. “Nem tudjuk, hogy ki lesz a győztes és ki marad pont nélkül. Tizenegy F1-es év után, most a Ferrarinál versenyezve én azért valamivel nagyobb stabilitást és kiszámíthatóságot szeretnék.”

“Ami most megy, az hihetetlen” – összegzett Sir Jackie Stewart. “A kavarodás az új szabályok és az új gumik következménye, több tényező játszik benne szerepet.”

“Ami történik, hogy ezek a gumik a kisebb költségvetéssel dolgozó csapatok számára is lehetővé teszik, hogy igazán jó eredményeket érjenek el” – nyilatkozta Xevi Pujolar, Maldonado versenymérnöke. “Most különösen fontosak a jó beállítások és kell egy kis szerencse a hőmérséklettel is.”

A kialakult helyzet miatt sok kritikát és dicséretet is kapott a Pirelli, a cég vezetője, Marco Tronchetti Provera jól kezeli ezeket. “Azt csináltuk, amit a csapatok kértek tőlünk és ez nem volt egyszerű. A mérnökeink rendkívüli dolgot vittek véghez.”