A Forma-1 csoport, amelynek többségi tulajdonosa a CVC Capital Partners, azt tervezi, hogy júliusban a szingapúri tőzsdére viszi részvényeinek húsz százalékát. Egyes hírek szerint a bevezetés szeptember-októberre tolódhat, a szándék azonban már határozottan megfogalmazódott Bernie Ecclestone-ban. A szingapúri tőzsdét azért választotta, mert az ottani előírások lazábbak, mint a világ többi vezető tőzsdéjén, emellett a sorozat iránti érdeklődést is szeretné növelni.

A tőzsdétől másfél-kétmilliárd dolláros forrás bevonását reméli a CVC, amellyel így a vállalat értéke körülbelül tízmilliárd dollárra ugrana. Nagy kérdés, hogy valóban ér-e ennyit a cég: még csak folynak a tárgyalások az új Concorde Agreementről, hivatalosan még nem véglegesítették a dokumentumot. Ezen felül jogi eljárás is fenyeget egy “nagyon nagy” vállalat (Daimler) részéről, amely jelenleg még nem bólintott rá az üzletre, mert hátrányosan megkülönböztetettnek érzi magát.

Kérdéses a vállalat vezetése is: Ecclestone már 81 éves, sokak szerint remek munkát végez, de utódlásával kapcsolatban csak bizonytalanság van, legalábbis nyilvánosan. Elképzelhető, hogy a CVC majd Sir Martin Sorrell igazgatótanácsi tagot emeli vezetővé, de ez nem történhet meg addig, amíg Ecclestone nem tűnik el a színről.

Ecclestone több bírósági ügyben is érintett, ezek kockázatot jelentenek a befektetők számára. Előny lehet viszont, hogy jelentősen megnő a világbajnokságban való részvétel értéke, emelkednek a bevételek, bár ez elkerülhetetlenül oda vezet, hogy a csapatok a bevételekből való részesedés alapján rangsorolva lesznek.

A kibocsátással a Goldman Sachsot és a UBS-t bízta meg a Forma-1, előbbi már egy ideje tanácsadóként segíti a CVC-t, míg utóbbi a sorozat szponzora. Szerepet kap a kibocsátásban a Morgan Stanley, a Banco Santander, a szingapúri DBS csoport és a malajziai CIMB is, az ő bevonásuktól a részvények árának feltornázását reméli a cégcsoport az első nyilvános kibocsátás során.

Nagy hátránya a tőzsdére vonulásnak, hogy a Forma-1-nek nyilvánosságra kell hoznia eddig titkos üzleti és pénzügyi információkat, ami soha nem volt Ecclestone erőssége. Veszély az is, hogy esetleg nem jön össze akkora pénzösszeg, amit a CVC remél, így a tőzsdére vonulás teljes kudarcba fullad.