A tavalyi év elején derült ki, hogy a Forma-1 jogainak 2005-ös eladása körül gyanús dolgok történtek a háttérben. A német hatóságok szerint egy Gerhard Gribkowsky nevű bankár akkori munkaadóját, a Bayerische Landesbankot megtévesztve áron alul, 2,8 milliárd dollár helyett “csak” 814 millióért adatta el az F1 jogaiban bírt 47 százalékos tulajdonrészét a mai tulajdonosnak, a CVC-nek, amiért 44 milliós “hálapénzt” kapott Bernie Ecclestone-tól.

Ecclestone korábban tagadta a csúszópénzt, majd később azt állította, hogy nem jutalomként adta azt Gribkowskynak, épp ellenkezőleg, a bankár megzsarolta. Állítólag Gribkowsky belengette, hogy tájékoztatja a brit adóhatóságot arról, hogy az Ecclestone család – elvileg független – alapítványát valójában Ecclestone személyesen vezeti, így adófizetési kötelezettség vonatkozik rá. Ecclestone ezt korábban elkerülte, mégpedig úgy, hogy a hárommilliárd font forgalmú alapítványt offshore cégként Liechtensteinben jegyeztette be.

Az ügy tárgyalása tavaly ősszel kezdődött Münchenben, a bankár azóta előzetesben ül, az újabb forduló ezen a héten esedékes. Az utóbbi hetekben csend volt az ügyben, de a háttérben folyamatos volt az adatgyűjtés. A meghallgatott tanúk kétségbe vonták Ecclestone zsarolós történetének hitelességét, és közben Gribkowsky pozíciói is erősödtek.

A tények ugyanis azt mutatják, hogy a Bayerische Landesbank jelentős hasznot húzott a tulajdonrész értékesítéséből, így Gribkowsky nem károsította meg a pénzintézetet. A bankár védői már próbálnak is egyezkedni az ügyészséggel, vesztegetés helyett hűtlen kezelésről próbálnak megállapodni, mégpedig arra a tényre tekintettel, hogy Gribkowsky a csúszópénzt egy osztrák bankszámlára utaltatta magának, hogy a németnél alacsonyabb adót kelljen fizetnie utána.

Egyelőre nem tudni, hogyan folytatódik az ügy, mindenesetre a brit adóhatóság továbbra is vizsgálódik Ecclestone alapítványa körül. Ecclestone-nak erre annyi a válasza, hogy 2008-ban kapott egy levelet a hivataltól, amelyben arról tájékoztatták, hogy jogilag minden rendben van az alapítvánnyal. “Miért vizsgálódott volna újra a hatóság, ha korábban mindent rendben talált?” – tette fel a költői kérdést Ecclestone. A kirakós darabkái nehezen állnak össze, talán az ítélet majd tisztázza az ügyet.