Néhány kör után befejeződött a barcelonai teszt a Lotus számára, a csapat ugyanis olyan komoly műszaki problémát fedezett fel a kasztnin, hogy azonnal összecsomagolt és visszautazott a gyárba. A Lotus technikai igazgatója, James Allison szerint van megoldás a problémára, az elvesztegetett napok miatt azonban mindenképp nagy hátrány éri az istállót.

Idén ugyanis csak három tesztet rendeznek az idény előtt, a jövő heti, barcelonai gyakorlás lesz az utolsó az Ausztrál Nagydíj előtt. A kasztnijavítással járó időkiesés miatt a Lotus háromnapos privát teszt engedélyezését kéri majd a riválisoktól, legalábbis a finn MTV3 tévécsatorna kommentátora szerint.

Oskari Saari, aki minden bizonnyal Kimi Räikkönen szerződtetése miatt alakított ki jó kapcsolatokat a Lotusszal, azt állítja, hogy már meg is erősítette neki a csapat a privát tesztről szóló kérés megfogalmazását. “Mivel a csapat központja Nagy-Britanniában található, valószínűleg Silverstone-ra gondoltak” – mondta Saari.

A jerezi első tesztről a Mercedes GP egy nappal korábban távozott, ezt egynapos barcelonai privát teszttel kompenzálhatta. Mivel a Lotus autója versenyképesnek tűnt Jerezben, a csapatok elvileg megtagadhatnák a kérést, de Saari valószínűsíti, hogy mindenki rá fog bólintani.

Azóta a Lotus is megerősítette a póttesztnap beiktatását: 27-én, hétfőn, azaz jövő hétvégi második barcelonai teszt előtt küldik pályára az E20-ast.