A tavaly eredetileg szezonnyitóként tervezett Bahreini Nagydíjat 2011 februárjában lefújták, miután “az arab népek tavaszának” keretében a közel-keleti királyságban zavargások törtek ki. Nyáron a futamot visszahelyezték a naptárba, de a továbbra is emberi jogi visszaélésekről, elnyomásról, állami terrorról érkező hírek miatt végül teljesen ejtették a versenyt, 2012-re azonban újra bekerült a naptárba a helyszín.

A bahreini állam még tavaly nemzetközi szakértői bizottságot kért fel az állítólagos visszaélések kivizsgálására, majd a jelentés elkészülte után bizonyos fokú önkritikát gyakorolva eljárásokat is indítottak az állami erőszakszervezetek néhány tagja ellen, de több jogvédő szervezet is arra hívta fel a figyelmet, hogy a lépések csak felszíniek, “kozmetikai” intézkedések voltak.

Miután kiderült, hogy nemrég egy brit állampolgárt súlyosan bántalmaztak Bahreinben, már néhány brit politikus is felemelte a szavát, nyolc képviselő tegnap a The Timesban megjelentetett nyílt levelében a Bahreini Nagydíj lefújásának megfontolására kérte a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA).

“Aggodalommal vesszük tudomásul, hogy a Forma-1 a tervek szerint versenyt tart áprilisban Bahreinben. A továbbra is fennálló politikai krízis az egész öbölrégiót destabilizálja, a megbékélésre utaló szándék hiánya pedig mindenkit aggodalommal tölt el, aki Bahrein demokratikus irányba való elmozdulását kívánja.”  

“Két hónappal a jelentés után továbbra is a frontvonalak mozdulatlanságát láthatjuk, amely magában hordozza, hogy a szélsőséges hangok vegyék át az események irányítását. A jelenlegi rossz helyzetre, az állandó utcai tiltakozásokra és a polgári áldozatokra tekintettel nem hisszük, hogy helyes lenne, ha a Forma-1 visszatérne Bahreinbe” – írták a képviselők, hozzátéve, hogy a közel-keleti országnak a gazdasági pozíciójának megfelelő felelősséggel kellene viselkednie és amíg nem látható a demokratikus átalakulásra való közös és határozott szándék, az ország nem tekinthető stabilnak.

Az aláírók a brit politikai paletta minden jelentős színét képviselik: a felsőházból a konzervatív Lord Ahmad és a Brit Nagydíjnak otthont adó Silverstone-t is magába foglaló Daventryt képviselő Lord Boswell, az első örökletes muszlim nemes, a munkáspárti Lord Ahmed valamint három liberális Lord Alton, Lord Avebury és Falkner bárónő és a törvényhozásban örökletes nemesi címe alapján részt vevő Lord Hylton jegyezte a levelet, míg az alsóházból a zöld párti képviselőnő, Caroline Lucas csatlakozott.

Első pillantásra ugyan belpolitikai ügynek tűnhet a képviselők levele, de érdemes megjegyezni, hogy a 12 Forma-1-es csapat közül nyolc brit központú és túlnyomórészt brit munkaerővel dolgozik.

A 2012-es Bahreini Nagydíjat elvileg április 20-22. között, a húszfutamos szezon negyedik versenyeként rendezik.