Az új Ferrari, az F2012 leleplezésével párhuzamosan a Force India is megmutatta idei járgányát, a silverstone-i csapat otthon, pontosabban a szomszédban fekvő legendás versenypályán tartotta a bemutatót.

Ahogy a Caterham és a Ferrari, úgy a VJM05 névre hallgató autó is áldozatául esett a legfeljebb 55 cm-es orrmagasságot előíró szabálynak, megvan a harmadik “kacsacsőrű” autó is a rajtrácson. Eddig csak a McLaren nem használta ezt a megoldást, az MP4-27-esnél sikerült ívesen húzni az orrot.

“Úgy gondoljuk, hogy a legtöbben a mi filozófiánkat követik majd. A süllyesztett kasztni aerodinamikai filozófiáját tavaly még csak a McLaren alkalmazta, de az orrmagasságot előíró szabályváltozás miatt most mi is a lépcsős orrot választottuk. Igazából nem nagy dolog, csak esztétikai kérdés” – mondta a Force India technikai főnöke, Andrew Green.

A tavaly a konstruktőri bajnokság 6. helyén záró Force India idén már minimumcélként az 5. helyet tűzte ki. Az autót Paul di Resta és a tartalékosból versenyzővé előléptetett másik fiatal tehetség, a német Nico Hülkenberg vezeti majd. A tartalékos a Ferraritól igazolt ifjonc, Jules Bianchi lesz.

“Az ötödik hely nagy cél egy olyan kis csapat számára, mint a miénk, de én nagyon bízom a csapatban. Nagyon sokat tanultunk tavaly, nagy lépéseket tettünk az autó teljesítményének és aerodinamikájának megértésében. Idén újabb lépést teszünk, ez látszik az autó részletein is, tetten érhető az új aerodinamikai filozófia. Újabb fejezet kezdődik a Force India számára” – magyarázta Green.


“Ez a nagy cél, az ötödik hely a konstruktőri bajnokságban. Ehhez meg kell előznünk egy gyári csapatot (a Lotust), amelyik mellesleg bajnok csapat is. De meg kell tennünk a következő lépést. Mindenki nagyon elszánt, nagy a pezsgés, biztos vagyok benne, hogy készen állunk” – mondta a tavaly bemutatkozott di Resta.

“Fiatal a pilótafelállás, de szerintem ez jó dolog. A Force India is fiatal csapat az F1-ben, a versengésre pedig házon belül is szükség van. Ez meg is van, de Nicóval amúgy jó barátok vagyunk, biztos vagyok benne, hogy jól együtt tudunk majd dolgozni egész évben a csapat előrelépéséért. A Melbourne előtti hat hét kulcsfontosságú lesz, megpróbálunk mindent kihozni belőle, nyíltan megbeszélünk mindent, belehúzunk, mindent megteszünk majd a Force Indiáért!” – fogadkozott a skót.