Miután a Williams Bruno Sennának adott versenyzői szerződést 2012-re és már csak a HRT-nél maradt szabad hely, világosnak látszik, hogy Rubens Barrichello nem lesz ott a rajtrácson a szezonnyitón.

Ennek ellenére a brazil továbbra sem akar búcsút inteni a Forma-1-nek, 19 szezon után ma is gyors és végtelenül motivált, állítja. A 322 futammal a sportág történetének messze legtapasztaltabb pilótája állítólag a felesége kérésére már korábban kizárta, hogy az F1-nél veszélyesebb amerikai IndyCarba menjen, azon kívül pedig nem is igen tudná máshol folytatni a formaautós karrierjét.

A brit Telegraph F1-es szakírója, Tom Cary úgy gondolja, hogy a helyzet megoldása az lehet, ha a Williams nem küldi el teljesen a brazilt, hanem tartalékos és tesztpilótaként ezután is alkalmazza.

“Egyértelműen sok szólna amellett, hogy kihasználják a tapasztalatát, amikor ekkora változások zajlanak a Williams műszaki stábjában és vezetésében. Talán rábeszélhetik Barrichellót, hogy vállaljon valamilyen fejlesztési szerepet.”

Az elismert brazil F1-es újságíró, Livio Oricchio ugyanezen a vonalon fűzi a gondolatmenetét:

“Előfordulhat, hogy Rubens ezután is kapcsolatban marad valahogy az F1-gyel. A csapatok ma már nem végezhetnek privát teszteket, így egy 325 futamos (valójában 326 nagydíj, 322 rajt – B.G.) tapasztalattal rendelkező ember nagyon sok tekintetben hasznos lehet az autó fejlesztésében. Emellett fizikailag is készen állhatna arra, hogy év közben pótoljon valakit, aki nem hozta az elvárásokat, a szponzori pénzt vagy éppen baleset miatt lenne távol.”