F1: Idén is lefújatnák Bahreint 2 2011-ben februárban le kellett fújni a szezonnyitó Bahreini Nagydíjat az országban kitört zavargások, politikai megmozdulások miatt. A futam pótlása sem valósult meg nyáron, ugyanis kiderült, hogy a demokratikus változásokat követelőkkel sőt többek között az őket ellátó orvosokkal szemben is súlyos hatalmi visszaélések történtek.

A verseny szerepel a 2012-es naptárban, de két emberi jogi szervezet is azt szeretné, ha az F1 távol maradna, ugyanis a visszaélések nem szűntek meg, az uralkodó rezsim továbbra is elnyomja az ellenzéket.

“Kampányolni fogunk a pilóták és a csapatok körében, hogy bojkottálják a versenyt. A kormány a Forma-1-en keresztül akarja bizonyítani a világnak, hogy minden rendben az országban. Ha a Forma-1 eljön, azzal ezt támogatja, szeretnénk, ha nem jönnének. Meggyőződésem, hogy a pilóták és a csapatok is tisztelik az emberi jogokat” – mondta a Bahreini Emberi Jogok Központjának alelnöke, Nabil Radzsab az Arabian Businessnek.

Az amerikai Human Rights Watch képviselője, Marivan Hama-Szaid szintén arról beszélt a lapnak, hogy hiba lenne az F1-es futam megrendezése.

“Az FIA-nak figyelembe kellene venni a súlyos emberi jogi visszaéléseket és azt, hogy Bahreinben a mai napig elnyomják a demokráciáért tüntetőket. Kétlem, hogy a Forma-1 sikert jelentene egy olyan országban, ahol emberi jogi visszaélések történnek. A politikai helyzet instabil és polarizált, a kormányzat valódi reformszándékai erősen kétségesek.”

A 2012-es Bahreini Nagydíj idén a negyedik futam lenne, április 22-én rendeznék.