A Williams F1-es történetének messze leggyengébb évét teljesítette 2011-ben, az egykori élcsapat csak a tavaly érkezett három újoncot tudta megelőzni. A grove-i alakulatnál pocsék év miatt átszervezés, személycserék történtek, távozott a korábbi technikai igazgató, Sam Michael és vele együtt az aerodinamikai főnök is, érkezett viszont az egykori McLaren-tervező Mike Coughlan, az új műszaki irányító Mark Gillan és az aerodinamika új felelőse, Jason Sommerville.

A Williams elnöke, Adam Parr szerint a katasztrofális évnek is van pozitív oldala, a siralmas szereplés megadta a kezdőlökést, véget vetnek az egy helyben toporgásnak.

“Az az igazság, hogy jó néhány már éve csak a középmezőnyben voltunk. Amikor a ellébecolunk a középmezőnyben, nem is kényszerülünk túl sokat tenni, de most végre tényleg szembesültünk vele, hogy a teljesítményünk elfogadhatatlan és radikális változásokra van szükség.”

“Valójában Mark Gillan nagyon találóan fogalmazta ezt meg, amikor Patrick Head azt mondta, bárcsak véget érne már ez az idény, ő úgy válaszolt, hogy minden, amit most megélünk, kulcsfontosságú. Ha Mark és a többi új csapattag csak az év végén érkezett volna, akkor nem szembesülhettek volna a háttérben húzódó problémákkal. A teljesítményt látták volna, de így mindannyian láthattuk az okokat is.”

Parr nagyon bízik benne, hogy az átalakított, új szakemberekkel megerősített csapat képes lesz talpra állni, már megvan az új irány.

“Az életben gyakran nem tudjuk, miért is teljesítünk alul. Jó hír, hogy mi viszont pontosan ismerjük a gyengeségeinket, hogy hol vannak javulási lehetőségeink és mit kell tennünk ahhoz, hogy ez sikerüljön is. A következő kérdés az, hogy megvannak-e ehhez a megfelelő embereink és erőforrásaink. A válasz egyértelmű igen.”

“Tényleg nagy szükségünk volt új emberekre, akik mindent megvizsgáltak, és a visszataszító dolgokat is a felszínre, napvilágra hozták. Én öt éve vagyok a csapatnál, az ember alkalmazkodik a környezethez, elfogadja a dolgokat. De idén rájöhettünk, hogy bizonyos dolgok elfogadhatatlanok.”